Svijet     | 16.01.2018. 21:13 |

Macron traži širu saradnju s Britanijom u bavljenju migracijom

FENA Saopćenje

CALAIS, 16. januara (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da je zatražio bolju saradnju s Britanijom u bavljenju migracijom s obje strane Lamanchea.

- Većina migranata u Calaisu ne želi da ostane u Francuskoj. Za njih je Francuska samo prolaz (do Britanije) - kazao je  Macron.

Tokom predstojeće posjete Britaniji 18. januara, francuski predsjednik planira zatražiti od premijerke Therese May da učini više na boljem sporazumu o bavljenju prilivom migranata. 

Suočene se sa snažnim migracijskim pritiskom, evropske zemlje trebaju raditi na zajedničkom mehanizmu davanja azila, naglasio je francuski čelnik, tražeći od svojih evropskih partnera da premoste razlike u regulativama za azil.

Macron je obećao "novu politiku" zasnovanu na "humanizmu, bezuslovnoj dobrodošlici i poštovanju prava na azil".

- Moramo garantirati dostojanstvenu i ljudsku dobrodošlicu prema svakome. Svima moramo dati brze odgovore i istinsku priliku da se integriraju - naglasio je on. 

Macron je predložio smanjenje perioda za bavljenje zahtjevima za azilom na šest mjeseci s ranijih 18. Također je ponudio dodatne 22.000 smještajnih kapaciteta za izbjeglice i prihvat novih 4.000 tražilaca azila u 2018.

- Dao sam obećanja. Mi ćemo ići do kraja i ispuniti ih - izjavio je on na sastanku s policajcima u Calaisu, gdje je hiljade migranata iz Afrike i s Bliskog istoka živjelo u očajnim uslovima u logoru "džungla" prije nego što su ga uklonile francuske vlasti.

On je ostao ustrajan u svom stavu da će spriječiti stvaranje novih "tajnih" logora u lučkom gradu, rekavši da "ni u kom slučaju nećemo dopustiti drugu 'džunglu' ovdje". 

- Sve je učinjeno da se spriječe nelegalni ulasci u Calais koji nije stražnji ulaz za Britaniju - izjavio je francuski čelnik, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana