Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 16:41 |

Promocija knjige: Članstvo u NATO-u ne znači automatski i prosperitet

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Članstvo u NATO-u ne znači automatski i prosperitet za neku zemlju jer je i dalje glavna odgovornost za to na lokallnim političarima, izjavio je danas predsjednik nevladine organizacije "Euroatlanska akcija" Damir Duran na promociji svoje knjige "NATO integracija: značaj za Bosnu i Hercegovinu". 

Istakao je da su zemlje poput Češke ostvarile značajan razvoj koji se, između ostlog, može pripisati i članstvu u NATO-u, ali priznaje da ima i drugačijih primjera - Hrvatske koja je postala članica u vrijeme svjetske recesije koja je zahvatila skoro sve evropske zemlje i Grčke koja je imala razne faze i primjer je da ni članstvo u NATO-u i EU ne može zaštititi od bankrota.

Duran tvrdi da unutrašnja stabilnost i smanjenje političkog rizika ohrabruje investitore da ulažu u određenu zemlju i da su takvi efekti mogući i za Bosnu i Hercegovinu ako se u budućnosti odluči za članstvo u NATO-u.

Komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Robert Huston rekao je da knjiga sadrži jasan i koncizan pregled historije Saveza u BiH i regiji, kao i trenutnih i budućih dešavanja.

Dodao je da je autor napravio dobru analizu efekata članstva u NATO-u za 12 istočnoevropskih zemalja koje su posljednje primljene.

- Posebno nam je zadovoljstvo što je autor ove dobro pripremljene i stručne knjige naš kolega iz NATO štaba u Sarajevu - rekao je Huston.  

Profesor Selmo Cikotić naveo je da su sve bh. institucije do danas, u više navrata, potvrdile spremnost Bosne i Hercegovine za ulazak u NATO.

Kazao je da mišljenja koja dolaze iz RS idu u prilog očekivanjima jednog dijela glasača i javnog mijenja koje se i svjesno proizvodi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Damir A. Saračević u Sarajevu predstavio knjigu 'Recept za jedinstvo različitosti'

Predstavljena knjiga 'Antikoagulacijska i antitrombocitna terapija u kardiologiji' Jasmina Čaluka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo