Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 17:02 |

Obrazovne institucije u Sjevernom logoru u Mostaru traže policijski nadzor

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 16. januara (FENA) - Predstavnici obrazovnih institucija sa sjedištem u Univerzitetskom sportsko- rekreativnom centru „Midhat Hujdur Hujka“ u Mostaru u utorak su na sastanku izrazili zabrinutost zbog sve češćih ataka na imovinu i objekte u krugu kampusa Sjevernog logora te od organa MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zatražili dosljednu zaštitu.

Sastanak, kojem su prisustvovali rektor Univerziteta "Džemal Bijedić“ prof. dr. Sead Pašić, direktor Srednje medicinske škole Alija Muhibić, direktor Osnovne Škole „Zalik“ mr. Džemal Juklo, direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek, glavni imam Medžlisa IZ-a Mostar mr. Dino ef. Maksumić, imam džamije u Sjevernom logoru Šefik ef. Čavčić i predsjednik Gradskog Odbora SDA Mostar Salem Marić, inicirao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Tokom sastanka najviše se razgovaralo o bezbjedonosnom aspektu i zaštiti studenata, učenika, službenih prostorija i druge imovine koja se nalazi u tom kampusu.

Učesnici sastanka izrazili su zabrinutost zbog činjenice da istražni organi MUP-a HNK skoro u pravilu, u proteklih nekoliko godina, nisu pronašli počinitelje, niti otkrili motive kaznenih djela na prostoru kampusa, navedeno je iz MIZ-a Mostar.

Podsjetili su i na pojedinačne slučajeve paljenja tri zgrade Univerziteta i pokušaj paljenja Univerzitetske biblioteke, što se smatra krajnje necivilizacijskim i neprimjerenim činom.

Također, saglasili su se da od nadležnih organa MUP-a HNK-a zatraže dosljednu zaštitu, adekvatan video i policijski fizički nadzor, cijelog kampusa u kojem dnevno, po raznim osnovama, boravi nekoliko hiljada ljudi.

Od nadležnih gradskih i kantonalnih organa i institucija učesnici sastanka zatražili su što hitnije izmještanje kampusu neprimjerenih i nepripadajućih aktivnosti i pojedinaca te dosljednu građevinsku zaštitu razrušenih i napuštenih objekata, naveli su iz MIZ-a Mostar.

Budući da se radi o izrazito frekventnom lokalitetu, od ogromnog značaja za obrazovanje, razvoj sporta i rekreaciju, uputili su apel svim građanima Mostara da budu svjesni važnosti tog lokaliteta te da svojim odnosom doprinesu njegovom daljem uređenju i funkcionalnosti.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'