Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 16:10 |

Softversko inženjerstvo novi studijski program na Univerzitetu u Zenici

FENA

ZENICA, 16.januara (FENA) - Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, u saradnji sa BIT Alijansom i globalnim strukovnim udruženjem IEEE sa više od 450.000 članova u 160 država, organizirao je predavanje na temu "Softversko inženjerstvo kao privredna grana ZDK i BiH", tokom kojeg je prezentiran novi studijski program ovog fakulteta. 

O programu "Softversko inženjerstvo" govorili su prodekan za naučnoistraživački rad Samir Lemeš, direktor BIT Alijanse, Amir Talić, i gost s Univerziteta u Melburnu, Eddie Čustović.

-Ova saradnja će doprinijeti kvaliteti prakse, što je bitno za ovaj studijski program, ali i promociji informacionih tehnologija na zeničkom Univerzitetu, jer to  trebaju i humanističke, društvene, a posebno tehničke nauke - rekao je rektor Univerziteta, Damir Kukić.

Senat Univerziteta u Zenici je krajem prošle godine usvojio elaborate o pokretanju studijskog programa prvog i drugog ciklusa studija "Softversko inženjerstvo", koji su trenutno u proceduri daljnjeg usvajanja od strane nadležnih tijela i institucija.

Na promociji studijskog programa potpisan je memorandum o saradnji između zeničkog Univerziteta i 'BIT Alijanse', krovne organizacije 27 najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini sa više od 1.800 zaposlenih, koja će pružiti podršku nastavnicima i studentima budućeg studija.

"U Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje oko 6.000 softver inženjera, a ovakvi studiji školujući mlade stručnjake riješili bi ovaj problem, uticali na zapošljavanje mladih, ali i doprinijeli bržem privrednom razvoju zemlje", istakao je direktor BIT Alijanse, Amir Talić.

Pokretanje novog programa "Softversko inženjerstvo" na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici treba da odobre Upravni odbor UNZE, te Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zenički univerzitet na Danu otvorenih vrata danas ugostio 600 maturanata iz ZDK-a i SBK-a

Zenički univerzitet i zvanično dobio rješenje o institucionalnoj reakreditaciji

Dani Filozofskog fakulteta Zenica povodom 30. godišnjice te ustanove

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije