Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 15:38 |

Na području Sprečkog polja utvrđeno postojanje štetnih teških metala (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 16. januara (FENA) - Već petnaest godina se poljoprivrednici čija su gazdinstva na području doline rijeke Spreče, u Gračanici, suočavaju sa plavljenjem i zagađenjem ovog zemljišta. Zbog toga često zasijane površine bivaju uništene. To doprinosi i dodatnom širenju zagađenja na ovom prostoru, ističu poljoprivrednici Gračanice. Analizama Federalnog zavoda za agropedologiju, još jednom je potvrđena zagađenost tla na ovom području. Zagađenje je potvrđeno i analizama  rađenim u prošloj godini.     

- Utvrđeno je postojanje teških metala prošlih godina. Ove godine našli su se samo nikl hrom i na pojedinim dijelovima živa. Od 17 mikrolokacija, na osam mikrolokacije je povećan sadržaj PAH-ova, a na četiri žive. Na svim lokalitetima je povećan sadržaj nikla i hroma - kazao je pomoćnik direktora Federalnog zavoda za agropedologiju Ejub Trako.

Iz Udruženja poljoprivrednika Gračanice kažu da im ovi podaci nisu novost. Godinama traže rješenje, a odgovora nema. Ističu, oni znaju ko je odgovoran za ove probleme no nisu naišli na blagonaklonost nadležnih za detaljnije istraživanje. Novu nadu im je donijelo interesovanje predstavnika Vlade TK za ovaj problem. Obećana im je pomoć za animiranje federalnih resornih ministarstava.

- Dogovoreno je da tim Vlade TK posjeti Pedološki zavod u Sarajevu gdje će se na osnovu rezultata njihovih analiza napraviti jedan program kako da se to zemljište koje je zagađeno ponovo vrati u funkciji i da na raspolaganje poljoprivrednicima. Nije svo zemljište zagađeno u dolini rijeke Spreče - kazala je stručna saradnica u Udruženju poljoprivrednika Gračanice Abida Jahić.

U plasmanu proizvoda sa ovog područja na tržište, poljoprivrednici kažu da za sada nemaju probleme. Svoje proizvode velikim dijelom izvoze, što je, kažu, dobra garancija da je njihov proizvod zdravstveno ispravan.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1354

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1LZurTcl4vNkDWzwO8yUM_SL_Y6NGCEIH?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

New Delhi na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu

WMO - Klimatske promjene i zagađenje zraka moraju se rješavati zajedno

Glavni grad Indonezije najzagađeniji veliki grad na svijetu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo