Bosna i Hercegovina

Na području Sprečkog polja utvrđeno postojanje štetnih teških metala (VIDEO)

Saopćenje, Screenshot

TUZLA, 16. januara (FENA) - Već petnaest godina se poljoprivrednici čija su gazdinstva na području doline rijeke Spreče, u Gračanici, suočavaju sa plavljenjem i zagađenjem ovog zemljišta. Zbog toga često zasijane površine bivaju uništene. To doprinosi i dodatnom širenju zagađenja na ovom prostoru, ističu poljoprivrednici Gračanice. Analizama Federalnog zavoda za agropedologiju, još jednom je potvrđena zagađenost tla na ovom području. Zagađenje je potvrđeno i analizama  rađenim u prošloj godini.     

- Utvrđeno je postojanje teških metala prošlih godina. Ove godine našli su se samo nikl hrom i na pojedinim dijelovima živa. Od 17 mikrolokacija, na osam mikrolokacije je povećan sadržaj PAH-ova, a na četiri žive. Na svim lokalitetima je povećan sadržaj nikla i hroma - kazao je pomoćnik direktora Federalnog zavoda za agropedologiju Ejub Trako.

Iz Udruženja poljoprivrednika Gračanice kažu da im ovi podaci nisu novost. Godinama traže rješenje, a odgovora nema. Ističu, oni znaju ko je odgovoran za ove probleme no nisu naišli na blagonaklonost nadležnih za detaljnije istraživanje. Novu nadu im je donijelo interesovanje predstavnika Vlade TK za ovaj problem. Obećana im je pomoć za animiranje federalnih resornih ministarstava.

- Dogovoreno je da tim Vlade TK posjeti Pedološki zavod u Sarajevu gdje će se na osnovu rezultata njihovih analiza napraviti jedan program kako da se to zemljište koje je zagađeno ponovo vrati u funkciji i da na raspolaganje poljoprivrednicima. Nije svo zemljište zagađeno u dolini rijeke Spreče - kazala je stručna saradnica u Udruženju poljoprivrednika Gračanice Abida Jahić.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.