Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 15:39 |

Stranka za BiH očekuje od predsjednice Hrvatske više poštovanja prema BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu traži od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović da promijeni ponašanje prema Bosni i Hercegovini i da ima u vidu da je to nezavisna i suverena država.

Ističu da je pitanje Izbornog zakona BiH i unutrašnjeg ustavnog uređenja isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

- Proizvoljne izjave predsjednice Hrvatske o islamskim radikalistima u Bosni i Hercegovini su ustvari bježanje od rješavanja niza otvorenih pitanja. Nažalost, nedavna presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu nije potakla najviše dužnosnike Hrvatske da naprave zaokret u odnosu prema Bosni I Hercegovini - saopćeno je iz Stranke za BiH, koja očekuje da će sutrašnja službena posjeta predsjednice Hrvatske doprinijeti rješavanju niza otvorenih pitanja između dviju država.

Nadaju se da će to inicirati članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH smatrajući da do sada predsjednica Hrvatske nije učinila ništa da se riješi pitanje granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i imovinsko pravnih odnosa.

- U Hrvatskoj se pokušava zakonom legalizirati pljačka imovine naše zemlje i njenih građana vrijedne nekoliko stotina miliona KM. Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj vratila njenu imovinu. Također, Republika Hrvatska godinama nanosi ekonomsku štetu BiH nezakonitom uzurpacijom hidropotencijala iz Buškog jezera - saopćeno je iz Stranke za BiH.

U duhu dobrosusjedskih odnosa i promicanja evropskih vrijednosti ta stranka navodi da treba riješiti i pitanje radnika državljana Bosne i Hercegovine koji su u Hrvatskoj dobili nezakonite otkaze.                                                                                   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana