Regija     | 16.01.2018. 15:36 |

Neusklađeni prijedlog o povećanju minimalne plaće trese Cerarovu koaliciju

FENA Agencije

LJUBLJANA, 16. siječnja (FENA/Hina) - Neusklađeni prijedlog o podizanju minimalne plaće na 638,42 eura neto, izazvao je komešanje u koaliciji slovenskog premijera Mire Cerara jer je došao nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore, ali i pred najavljeni val štrajkova javnog sektora sredinom idućeg tjedna.

U sada vladajućoj većini tri su stranke, a zakonski prijedlog o podizanju minimalnih plaća za 4,7 posto dala je ministrica za socijalnu politiku Anja Kopač Mrak iz redova Socijalnih demokrata (SD), ne konzultirajući Stranku modernog centra (SMC) i demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

Ministrica financija Mateja Vraničar Erman odmah je u utorak reagirala izjavom da ne vidi temelja za takvu korekciju, s obzirom da su plaće u javnom sektoru lani porasle za 2,8, a u privatnom za 2,5 posto, dok je i inflacija bila relativno niska - 1,7 posto.

Dodala je da je za prijedlog kolegice u vladi doznala iz medija i da nema jaku argumentaciju, a mogao bi se negativno odraziti u privatnom sektoru.

Da je o predloženom povećanju minimalnih plaća doznala "iz medija" kazala je i Simona Lipicer iz stranke premijera Mire Cerara, potvrdivši da se radi o iznenađenju i neusklađenom prijedlogu.

Visoko povećanje minimalne plaće neće riješiti osnovni problem, a to je da minimalce prima prevelik broj zaposlenih, kazala je Lipicer, dodavši da će se o koaliciji o tome još govoriti.

Za prijedloge koje vlada ili opozicija ulažu pred kraj mandata u Sloveniji se u kolokvijalnom političkom govoru uobičajio izraz "predizborni bomboni", s idejom da se radi o populističkim prijedlozima za biračku bazu.

Kod zadnjeg povećanja minimalne plaće prošle godine, stranka umirovljenika DESUS predlagala je da se odmah znatno povećaju i mirovine za puni staž, ali nije uspjela. No, zato je predsjednik stranke Karl Erjavec u vladi izborio da umirovljenici za ovu godinu dobiju dvije korekcije  mirovine, umjesto uobičajene jedne, pa će i mirovine ove godine porasti za 2,2 posto.

Sve to otežava i položaj premijera Cerara na čiji račun leti najviše kritika da koči obećani rast plaća u javnom sektoru čija su primanja zbog interventnog zakona zbog ekonomske krize zadnjih godina stagnirala ili padala unatoč gospodarskom oporavku.

Većina sindikata u javnom sektoru najavila je za sredinu idućeg tjedna početak serije štrajkova upozorenja. Istodobno, kazali su da žele da o plaćama pregovaraju s timom u kojemu će biti i premijer, a ne da ga kao do sada vodi ministar za javnu upravu Boris Koprivnikar.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Komšić: Šta god pričali u Beogradu to neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana