Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 12:53 |

Pendeš - Katič: Mir, stabilnost i razvoj prioritet BiH i Slovenije

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Trajni mir, sigurnost, stabilnost i razvoj regije predstavlja prioritet Bosne i Hercegovine i Slovenije - zaključeno je danas na sastanku ministrica odbrana BiH i Slovenije Marine Pendeš i Andreje Katič.

Pendeš je istakla da je posjeta delegacije Ministarstva odbrane Slovenije, koju je predvodila ministrica Katič, uistinu potvrda prijateljskih odnosa dviju zemalja te se posebno osvrnula na potrebu aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH u Sjevernoatlantskome savezu (NATO), čime bi se pomogle i dalje reforme odbrambenog sistema BiH.  

Dodala je da je tema sastanka bila bilateralna saradnja te podsjetila da je krajem prošle godine potpisan sporazum koji predviđa značajan broj aktivnosti u tekućoj godini u oblasti edukacije, razmjene iskustava, plana modernizacije, proračuna i svega za što je potreban zajednički doprinos kako bi mir, stabilnost i sigurnost bili prioriteti.

Katič je istakla da Slovenija jako cijeni aktivnu ulogu BiH u regionalnim sigurnosnim i odbrambenim inicijativama, projektima i drugim aktivnostima koje predstavljaju važan doprinos jačanju obostrane saradnje, stabilnosti i povjerenja u regiji.

Poručila je da Slovenija daje punu podršku stabilnosti i razvoju BiH, kao i euroatlantskim ambicijama država zapadnog Balkana.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana