Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 11:29 |

Memorijalni pohod na Hajlu okuplja sve više planinara

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Memorijalni pohod na Hajlu (2.403 m.n.v) koji se tradicionalni održava u znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića Ćaku okupio je i ovog januara planinare iz država regije i šireg područja.

Cijelom stazom snježni pokrivač bio je visok a magla gusta, ali zahvaljujući dobroj volji i upornosti sam vrh planine Hajla (po savjetu vodiča) popeli su sudionici koji su imali posebnu opremu za takve uvjete.

Predsjednik Organizacionog odbora memorijalnog pohoda Fevzija Kurtagić kaže da je taj zimski pohod postao prepoznatljiv među planinarima što je dokaz sve većeg broja prijavljenih sudionika, iz godine u godinu.

Među sudionicima pohoda godinama je i sestra Safeta Mavrića Ćake, Ramiza Mavrić kojoj taj pohod mnogo znači. Zahvalna je svim sudionicima što se i na taj način prisjećaju njenog rahmetli brata za kojeg kaže da je mnogo volio Hajlu, pohodio je u svim godišnjim dobima. Ta planina bila mu je, kaže, drugi dom.

Suad Hamalukić iz Planinarskog društva "Igman" iz Sarajeva deseti put sudjeluje na tom memorijalnom pohodu. Osim ljepote planine Hajle oduševljen je i ljubaznošću domaćina. Zbog toga, kako kaže, zajedno sa drugom planinarima iz BiH dolazi godinama, neovisno od vremenskih uvjeta.

Planinarski skijaški klub (PSK) Hajla ograničio je broj sudionika ovogodišnjeg uspona zbog sigurnosnih razloga (masovnost je rizična zbog terena pogodnog lavinama), a vodiči i članovi GSS-a dozvoliti su uspon na sam vrh planinarima koji imaju iskustvo u zimskim usponima na visokim planinama, znanje iz oblasti alpinizma, te adekvatnu zimsku planinarsku odjeću i opremu (krplje, štapovi, kamasne, dereze, cepin, pojas, prusike...).

U januaru 2016. uspon na Hajlu je prekinut zbog snježne lavine koja je pokrenuta na nadmorskoj visini od 2.200 metara i niz padinu odvukla dvadesetak planinara, a pukom srećom tada niko nije stradao. Prošlogodišnjem Memorijalu prisustvovalo je oko 150 planinara ali se zbog vremenskih uvjeta i stanja na terenu samo četvoročlana ekipa uspjela popeti na vrh.

Po tradiciji, planinari vozilima prilagođenim tom terenu idu do lokacije Bandžov u podnožju planine Hajle na 1.400 m.n.v.. Odatle pješice stižu u planinarski domu Grope na 2.000 m.n.v. gdje su smješteni, a s te lokacije penje se vrh Hajle.

Memorijalni pohod "Safet Mavrić-Ćako" održava se u znak sjećanja na alpinistu iz Novog Pazara koji je smrtno stradao na Hajli 7. januara 1997. godine. Planinari Rožaja i Novog Pazara od tada se tako prisjećaju prijatelja, svestranog sportiste, zaljubljenika u tu planinu i nadasve velikog čovjeka, a godinama im se u tome pridružuje i sve više planinara iz država regije i šireg područja.

Taj pohod tradicionalno organiziraju Planinarski skijaški klub "Hajla" iz Rožaja i Turistička organizacija Rožaje. Organizaciju ovogodišnjeg pohoda pomogli su Opština Rožaje i Planinarski savez Crne Gore, koji je taj pohod uvrstio u kalendar svojih aktivnosti.

Memorijalni pohod na Hajlu (koja pripada lancu Prokletija) spada među najmasovnije zimske uspone u regiji, a ima za cilj i promociju te planine koja ima potencijale za razvoj planinskog turizma.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo