Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 10:40 |

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Mektić s tehničkom misijom FATF-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić razgovarali su danas u Sarajevu s tehničkom misijom Stručne grupe za finansijsko djelovanje (FATF  -  Financial Action Task Force) o provođenju zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti sprečavanja finansiranja terorizma i pranja novca.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao delegaciju FATF-a o prioritetima rada Vijeća ministara BiH i istaknuo opredjeljenost evropskom putu, ekonomskom razvoju i očuvanju stabilnosti, uključujući  borbu protiv svih oblika kriminala i terorizma. Naglasio je opredjeljenost Bosne i Hercegovine etabliranju sigurnog sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma implementacijom Akcionog plana, kreiranog na temelju preporuka FATF-a. Izrazio je očekivanja da će ova posjeta rezultirati pozitivnim izvještajem koji će omogućiti da naša država već idućeg mjeseca, na plenarnom zasjedanju, bude uklonjena sa sive liste FATF-a, što bi bio pozitivan signal za sve poslovne ljude, kao i građane BiH.

Ministar Mektić je naglasio predanost institucija BiH borbi protiv terorizma i dodao da je implementacija Akcionog plana tekla sporije zbog specifične ustavne strukture BiH, ali da je u konačnici uspostavljen efikasan sistem.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Mektić su naglasili da provođenjem Akcionog plana, donošenjem dvadest zakonskih i podzakonskih propisa na državnom i entitetskom nivou, ovaj posao nije završen i istaknuli opredjeljenje naše zemlje da kontinuirano nastavi borbu protiv finansiranja terorizma i sprečavanja pranja novca.

Predstavnici FATF-a su pohvalili rad Vijeća ministara BiH na implementaciji Akcionog plana i izrazili zadovoljstvo ostvarenim napretkom. Istaknuli su da je provođenje Akcionog plana samo prvi korak u borbi protiv finansiranja terorizma i sprečavanja pranja novca, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Zvizdić uputio božićnu čestitku

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo