Svijet     | 15.01.2018. 21:04 |

Ruska televizija RT optužuje Francusku da blokira njene novinare

FENA Saopćenje

MOSKVA, 15. januara (FENA) -  Ruska državna televizija RT u ponedjeljak je optužila ured francuskog predsjednika da blokira rad njenih novinara, navodeći da su osoblju njenog novog kanala na francuskom jeziku odbijene akreditacije u sedmici dana.
 
Predsjednik Emmanuel Macron objavio je planove početkom januara za uvođenje zakonodavstva koje bi spriječilo širenje lažnih vijesti, u prikrivenoj aluziji na RT i novinsku agenciju Sputnik, koje je nazvao "raspirivačima zavodljive propagande" i "organima uticaja".

- Jelisejska palata odbila je akreditacije našim  novinarima dva puta u sedmici dana - navodi urednica RT Margarita Simonian u izjavi postavljenoj na websiteu TV kanala.

Novinaru RT Francuska, kanala pokrenutog u decembru, odbijeno je učestvovanje na brifingu za novinare portparola Jelisejske palate, navodi se u njenoj izjavi. 

 - Kada sam kazao da radim za RT, rečeno mi je da ja nisam novinar i da je samo novinarima dopušten ulazak - izjavio je novinar RT, dodajući da je pokazao svoju novinarsku akreditaciju.

TV mreža također je saopćila da je bila vraćena u Rimu 10. januara kada "tim francuskog predsjednika nije dao odobrenje RT da prisustvuje samitu" čelnika južnih članica Evropske unije.

- Zahtjev za akreditacijom je prihvaćen, ali kada je naš tim stigao u Italiju, press služba Jelisejske palate prestala je odgovarati na pozive naših novinara. Savjetujem predsjedniku Macronu da ponovo pažljivo pročita francuski ustav - izjavila je  Simonian.

Također u ponedjeljak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritikovao je Macronov zakon o sprečavanju lažnih vijesti.

Lažne vijesti "isključivo definira jedna strana, bez rasprave, bez dokaza, ignorirajući svaki argument", izjavio je Lavrov, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije