Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 19:35 |

Otklonjen zastoj u radu Parlamenta FBiH, u oba doma sjednice o budžetu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 15. januara (FENA) -  Otklonjen je zastoj u radu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Oba doma će razmotriti ovogodišnji federalni budžet, Predstavnički dom u srijedu na vanrednoj sjednici, a Dom naroda u petak.

To su izjavili novinarima akteri sastanka održanog poslije podne u sjedištu Federalnog parlamenta između predstavnika kolegija oba doma i Federalne vlade.

Cilj je bio otkloniti blokadu u radu Parlamenta, nastalu prije Nove godine, zbog političkih nesuglasica među parlamentarnim strankama, zbog koje u ovoj godini nije zasjedao nijedan dom te nije bilo moguće da se poslanici izjasne o najvažnijem finansijskom aktu FBiH, budžetu za 2018. godinu.

Osim što su se tokom današnjeg susreta akteri dogovorili o datumima sjednica za razmatranje  budžeta, predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić (Stranka demokratske akcije) rekao je da se za sutra najavljeni nastavak jedne od ranije započetih redovnih sjednica odgađa za drugi datum.

Umjesto toga, Mušić je za 24. januar najavio opet vanredno zasjedanje čije će teme biti novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju te zakon kojim zasebno treba regulirati penzionisanje policijskih službenika.

Također krajem januara treba razmotriti status boračke populacije, kazao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković (Hrvatska  demokratska zajednica BiH).

Prema izjavi predsjedavajuće Doma naroda Lidije Bradare (HDZ), također učesnice današnjeg susreta, federalni budžet je trenutno prioritet, a naknadno će u Parlamentu biti riječi o ranije pokrenutoj inicijativi, spornoj za HDZ, kojom opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) BiH traži ukidanje etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća, primjerice iz imena Hrvatske telekomunikacije ili Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Podsjećamo, jednu od sjednica Predstavničkog doma održanu nekoliko dana prije Nove godine napustili su poslanici bloka stranaka predvođenih HDZ-om (HDZ-HNS) kada su njihovi partneri u parlamentarnoj većini, poslanici Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost BiH podržali da ta inicijativa SDP-a bude dio dnevnog reda.

Predstavnički dom se potom sastao još jednom pred Novu godinu i budžet za 2018. je bio jedna od najavljenih tačaka, ali je to zasjedanje prekinuto bez ishoda, dok poslanici bloka HDZ-HNS nisu ni prisustvovali.

Tokom tih događaja, Dom naroda nije se uopće sastajao, pa je Federacija ušla u 2018. godinu bez budžeta kao akta potvrđenog u oba doma Parlamenta FBiH bez čega ne može stupiti na snagu.

Do danas je bilo nejasno kada će se ponovno sastati Parlament radi neophodnog razmatranja i potvrđivanja budžeta ili barem nadomješćujuće odluke o privremenom finansiranju FBiH jer bez jednog od ta dva akta,  u februaru bi bila blokirana davanja svim budžetskim korisnicima.

Budžet za 2018. predložila je na vrijeme Federalna vlada u iznosu od 2,88 milijardi KM. Nominalno, to je najveći dosadašnji iznos.

Po riječima premijera Fadila Novalića koji je također bio učesnik današnjeg sastanka, bila bi prava šteta usvajati nadomješćujuću odluku o privremenom finansiranju umjesto budžeta u kojem je predviđeno i znatno više novca nego dosad za kapitalne investicije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo