Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 14:48 |

Skaka s ambasadorom Fergusonom o povezivanju gradova VB i zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas sa britanskim ambasadorom u BiH Edwardom Fergusonom o projektu "Povezivanje gradova Velike Britanije i zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju - digitalni gradovi", kojeg podržava Vlada Velike Britanije, a implementira "British Council".

Naime, krajem januara u Londonu bit će održan sastanak u okviru projekta sa akcentom na povezivanju gradova, saradnju i razmjenu iskustva u oblasti digitalnih tehnologija. Program će povezati 12 gradova širom Velike Britanije sa 12 gradova zapadnog Balkana. Glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu.

Gradonačelnik Skaka je informisao ambasadora o pripremnim aktivnostima Grada Sarajeva, te istakao da je projekat Pametni grad, jedan od 10 prioriteta te kao takav usvojen  u dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Ambasador Ferguson istakao je da Ambasada Velike Britanije započinje projekat čiji je cilj podrška razvoju digitalnog sektora širom BiH, te da u tom projektu gradovi imaju veoma bitne uloge u pogledu uvezivanja poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i javne administracije.

Također, jedna od tema razgovora je bila i potreba za uspostavom direktnog leta između Londona i Sarajeva u cilju unapređenja komunikacije i poslovnih veza, a posebno promocije turističkih potencijala, saopćeno je iz uprave Grada Sarajeva. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo