Kultura     | 15.01.2018. 13:45 |

Izložba skulptura ženskog akta od vune kiparice Anese Kadić u galeriji 'Zvono'

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - "Poetika topline" naziv je izložbe skulptura ženskog akta rađenih od vune s kojom će se kiparica Anesa Kadić predstaviti večeras sarajevskoj publici u cafe galeriji "Zvono".

U galeriji je izloženo 16 skulptura velikih formata, rađenih od vune i kudelje, koje na specifičan način prikazuju izlazak ženskog tijela iz čahure, te njegovo rađanje s krilima na leđima, najčešćim simbolom slobode.

Autorica je istaknula za Fenu da su djela nastala prije četiri do pet godina, a da ideja potiče iz prirode, s kojom je veoma bliska i povezana. Podsjeća da njene prvobitne skulpture nastaju također od prirodnog materijala - kore drveta i trske.

- Za diplomski rad nastaje ta ideja pravljenja akta od vune i kudelje, dok je konstrukcija od žice i novinskog papira. To je taktilna, mekana forma i predstavlja ženski akt koji se rađa iz čahure, što je veza životinjskog sa ljudskim svijetom. Kroz ovaj materijal iskazujem svoju emociju i energiju. Ženski aktovi koji se rađaju u biti predstavljaju žensku slobodu, jer imajući u vidu svijet u kojem danas živimo gdje se sve odvija brzo, u "stisnutoj asmosferi", mislim da bi svako trebao pronaći sebe, svoju slobodu i ono što osjeća - istaknula je ona.

Kadić nagalašava da je sloboda simbolizirana i krilima, kroz drugu seriju skulptura koja nastaje tokom njenog maturskog rada.

Izložba će u "Zvonu" biti otvorena večeras u 21 sat, a trajat će tri sedmice.

Anesa Kadić rođena je 1990. Diplomirala je i magistrirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je nagrade "Alija Kučukalić" za najbolju studenticu u školskoj 2011/12 godini. Imala je niz samostalnih i kolektivnih izložbi u dosadašnjem radu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!