Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 14:22 |

Vidačak: Potrošači trebaju paziti na sadržaj deklaracije i rokove trajanja

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 15. siječnja (FENA) - Potrošači pri kupnji moraju prvenstveno obratiti pažnju na sadržaj deklaracije, na alergene koji su posebno označeni na proizvodima te na rok trajanja, rekao je u ponedjeljak uoči predavanja ''Sigurnost hrane, potrošači i mediji'' glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Dalibor Vidačak.

Po njegovim riječima, hrana je po prirodi osjetljiva materija, koja je izložena kemijskim, biološkim i fizičkim rizicima u samom procesu proizvodnje.

- Hrana biljnog podrijetla je izložena raznim klimatskim utjecajima i gljivičnim oboljenjima – kazao je Vidačak, koji je govorio i o primjerima kada dođe do fizičkog oštećenja hrane u samom procesu proizvodnje.

Spomenuo je i primjer kemijskih onečišćenja koja nastaju, kako je kazao, usred neodgovarajuće upotrebe sredstava za zaštitu.

Po njegovom mišljenju, rizici u proizvodnji hrane su brojni.

Ključ rizika za opasnost po zdravlje potrošača je izloženost, a što je veća izloženost, to je veći rizik, istaknuo je glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane BiH, naglasivši kako mediji imaju značajnu ulogu u svemu tome, posebno u slučajevima povlačenja hrane s tržišta.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'