Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 12:21 |

SDS - Dodik i Lukač da odgovore ko poziva u RS osobe s policijskim dosijeima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15.januara (FENA) - Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača da odgovore kako je moguće da osobe s policijskim dosjeima, koje se u medijima dovode u vezu s teškim krivičnim djelima, godinama budu pozivane na prijem u Vladi RS-a povodom 9.januara i da se nađu u blizini štićenih ličnosti, a posebno kako je moguće da ove godine učestvuju u svečanoj paradi.

Iz ove stranke tvrde da „sve ovo potvrđuju brojne fotografije paravojnika među kojima su i one sa predsjednikom RS-a, iz zgrade Vlade RS i s parade, što jasno govori o njihovoj sprezi i bliskosti s režimom u RS“.

-Također, skandalozno je da se ovoj paravojnoj grupaciji, čiji pojedini pripadnici imaju debele policijske dosijee, dozvoli ulazak u Narodnu skupštinu i korišćenje njenih prostorija, te očekujemo od predsjednika parlamenta RS Nedeljka Čubrilovića da informira javnost ko im je to omogućio - navodi se u saopćenju SDS-a.

Jasno je, dodaju, da je „dugogodišnja hajka režima protiv opozicije, kampanja linča, dobila novu fazu – fizički obračun s opozicijom i izazivanje incidenata uz pomoć paraformacija i ljudi iz kriminalnog miljea“. - Javnost treba da zna da ovo nije prvi put, te da su paravojne formacije okupljane i u jesen 2014. godine, sa zadatkom da naprave incidente i fizičkom silom spriječe primopredaju vlasti ukoliko SNSD izgubi izbore, o čemu govore i međunarodni izvještaji - tvrde iz SDS-a.

Upozoravaju „režim da ovim očajničkim potezima nanosi veliku štetu međunarodnom ugledu RS-a, etablirajući je kao poslednje nedemokratsko društvo u srcu Evrope, dovodeći je u potpunu izolaciju, siromaštvo i depopulaciju“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana