Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 15.01.2018. 09:39 |

Saudijska Arabija: Bioskopi počeli s radom nakon 35 godina zabrane

FENA Internet

JEDDAH, 15. januara (FENA) - Nakon 35 godina zabrane, projekcije u kino dvoranama u Saudijskoj Arabiji započele su puštanjem animiranih filmova, javlja Reuters. Prve stalne kino dvorane će biti otvorene u martu ove godine, ali su projekcije već započele u dvoranama kulturnih centara.

- Nemamo infrastrukture za prava kina, ali koristimo ono što imamo. Projektore, dvoranu i aparat za kokice – rekao je Mamdouh Salim, čija kompanija „Cinema 70“ organizira projekcije. Odlučili su prvo puštati dječije animirane filmove, poput filma „Emoji“.

Kina su u konzervativnoj Kraljevini bila zabranjena sve dok aktuelni prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nije pokrenuo reforme i mnoge od ranijih zabrana, u sklopu ekonomskih reformi je ukinuo. Svi filmovi koji budu puštani će biti prvo cenzurirani, javlja Reuters.

Hiljade Saudijaca je godinama odlazilo u susjedne Emirate i Bahrein kako bi se zabavili u kinima ili zabavnim parkovima, a sada saudijska vlada želi taj novac zadržati unutar zemlje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta