Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 08:47 |

Komarica: Cijeli jedan narod nedostaje

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Broj Hrvata u Republici Srpskoj iz dana u dan sve je manji, a da je to tako, poka­zuje alarmantan podatak da su u 2016. godini u manjem bh. entitetu hrvatske poro­dice dobile samo 20 beba! Kazao je to u izjavi, za „Dnevni avaz" Admir Čav­ka, poslanik Domovine u NSRS.

Banjalučki biskup Fra­njo Komarica u izjavi za „Avaz" kaže da taj problem godinama postoji, ali da svi o tome šute. On upozorava da u polovini zemlje nema pripadnika jednog naroda.

- Ja ne očekujem da uopće bude više rođenih be­ba od tog broja. I plakao bih i smijao se i čudio... Niko to ne uočava, ne govori, ne elaborira. Niko! Nema ovdje Hrvata. Cijeli jedan narod nedostaje, koliko to puta tre­ba reći da neko čuje - ističe Komarica.

Kako kaže, treba pitati predstavnike vlasti, i srpske i hrvatske, te visokog predstav­nika u BiH gdje je pola naroda.

- Gdje je ovdje pravna država, zašto su protjerani ljudi i ne mogu se vratiti - pita on.

Navodi da je prošle ned­jelje u Banjalučkoj bisku­piji održan sastanak o ovoj problematici.

- Imali smo sastanak s jednim stranim parlamentarcem koji je došao da se zanima za ovaj pro­blem te je saslušao naše jade i muke. Hrvatski narod je ovdje prekrižen, a ovo sa­da to i pokazuje - govori Ko­marica.

On je, inače, u ranijim svojim izjavama upozora­vao na to da je prije posljed­njeg rata na području Banja­lučke biskupije bilo oko 125.000 katolika, a da ih je na kraju 2016. godine bilo svega oko 30.000.

- Nema djece jer nema ni starih ljudi. Ako je nas, Hrvata, sada pola od onog broja koliko nas je dočekalo kraj rata, šta on­da mi ovdje u RS slavi­mo? Smrt, očito - za­ključuje Komarica.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Biskup Franjo Komarica gost tribine u Zagrebu

Uskrsna poruka biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice

Apel BK BiH: Svaki narod ima pravo sam birati svoje političke predstavnike

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'