Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 13.01.2018. 13:55 |

Iran prijeti odmazdom zbog sankcija protiv čelnika pravosuđa

FENA Internet

TEHERAN, 13. januara (FENA) – Iranski zvaničnici u subotu su kazali da će odgovoriti na sankcije koje su protiv njihovog pravosudnog čelnika nametnule Sjedinjene Američke Države u okviru napora predsjednika Donalda Trumpa da "popravi" nuklearni sporazum sklopljen između Teherana i glavnih svjetskih sila.

Dužnosnici u Washingtonu su u petak objavili sankcije protiv 14 subjekata i pojedinaca, uključujući šefa iranskog pravosudnog sistema, ajatolaha Sadeqa Larijanija, podsjeća agencija Reuters.

- Neprijateljski postupci Trumpovog režima protiv Larijanija... prešli su sve crvene linije ponašanja u međunarodnoj zajednici i predstavljaju kršenje međunarodnih zakona, te će na njih zasigurno biti odgovoreno ozbiljnom reakcijom Islamske Republike – navodi se u saopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova koje su prenijeli državni mediji.

Kako javlja BBC, američko ministarstvo finansija je izdalo saopćenje u kojem je navedeno da je ajatolah Larijani odgovoran za "mučenje ili okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje zatvorenika u Iranu, uključujući amputacije".

Larijani je ranije pozvao na obračun s "pobunjenicima" i "vandalima" nakon nedavnog niza antivladinih protesta u iranskim gradovima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana