Kultura     | 13.01.2018. 14:23 |

Počinje prva faza sanacije kulturnog centra Banski dvor Banja Luka

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 13. januara (FENA) – Javna kulturna ustanova “Banski dvor” u Banjoj Luci uskoro će biti sanirana, a u prvoj fazi bit će saniran krov, fasada i stolarija tog objekta, pri čemu će se poštovati autentičan izgled, budući da zgrada spomenik kulture.

Direktor “Banskog dvora” Mladen Matović je naglasio da sanaciji treba da prethodi suglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa zbog čega se i čekalo da na obnovu.

Istovremeno je istakao da je sanacija uslov da taj objekt profunkcioniše u punom kapacitetu za kulturne namjene.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je, nakon sastanka s Matovićem, najavila da će entitetska vlada finansirati prvu fazu obnove “banskog dvora” s 2,5 miliona KM.

Već postoji, dodala je, i projekat sanacije i nakon saglasnosti Zavoda počeće radovi, a sačuvat će se autentičan izgled zgrade.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da će se rekonstrukcijom taj kulturni centar staviti u puni kapacitet.

- Objekat već dugo godina čeka na ozbiljnu rekonstrukciju, a značajan dio prostorija nije trenutno u upotrebljivom stanju – pojasnio je Radojičić.

Nakon prve faze sanacije, trebalo bi da se krene s unutrašjim uređenjem kako bi kulturni radnici i građani imali na raspolaganju multifunkcionalan centar za različite kulturne aktivnosti.

Za izgradnju Banske palate i Banskog dvora raspisan je 1930. godine jugoslovenski konkurs, a radovi na Banskom dvoru počeli su u martu 1931., dok je svečano otvaranje zdanja bilo 8. novembra 1932. godine.

Banski dvor ima sale za sjednice, salone za prijeme, vijećnicu...Velika sala, Vjećnica i Plavi salon Banskog dvora predstavljali su nekada najraskošnije banjalučke enterijere, a u tim prostorijama se organizuju razni skupovi edukativnog, kulturnog i promotivnog karaktera.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Za rekonstrukciju gradske infrastrukture u Novom Travniku 1,3 milijuna KM (VIDEO)

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije