Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 12.01.2018. 17:40 |

Počela prva runda predsjedničkih izbora u Češkoj

FENA Internet

PRAGUE, 12. januara (FENA) - Predsjednički izbori su počeli danas u Češkoj. Prva runda je otvorena danas u 13 sati i završava se sutra u isto vrijeme, javlja Reuters.

Aktuelni predsjednik Milos Zeman smatra se favoritom za pobjedu, ali je malo vjerovatno da će novi mandat osvojiti u drugom krugu. Njegovi glavni protivkandidati su Jiri Drahos, Michael Horacek i Mirek Topolanek, ali je neizvjesno ko bi mogao sa Zemanom u drugi krug.

Zeman je već duže vrijeme na udaru kritika zbog spornih antiimigrantskih izjava, ali i politike u kojoj je jačao veze s Rusijom i Kinom na uštrb Evropske unije i Zapada. Važi za populistu čija se retorika temelji na antiimigrantskom raspoloženju u državi koja je članica NATO i EU.

Zeman je zastupao i stav da EU treba ukinuti sankcije Rusiji, a njegovi protivkandidati su izrazili bojazan da bi se Moskva zbog toga mogla umješati u izbore. Ukoliko do njega dođe, drugi krug izbora će biti održan za dvije sedmice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana