Regija     | 12.01.2018. 16:26 |

EU zabrinut zbog ukidanja Zakona o Specijalnom sudu; Stav Đurića i Haradinaja

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 12. siječnja (FENA) - Ured EU na Kosovu pozvao je danas na povlačenje inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu u kosovskoj skupštini, podsećajući pokretače zahteva da su se još prije dvije i pol godine obvezali na posvećenost vladavini prava na Kosovu.

-Inicijativa za ukidanje Zakona o specijalnim vijećima i specijalnom tužiteljstvu koju su pokrenula 43 poslanika kosovskog parlamenta izaziva veliku zabrinutost u EU i njezinim zemljama članicama. Svaki pokušaj da se opozove ili promijeni mandat specijalnih vijeća ozbiljno bi narušio obvezu koju je Kosovo preuzelo još 2014. i ugrozio zajednički rad EU i Kosova u oblasti vladavine prava što bi štetno uticalo na odnose Kosova s EU -navodi se u pozivu iz sjedišta misije EU u Prištini, kojeg su prenijeli srbijanski mediji.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je komentarajući poziv EU kosovskim vlastima da povuku inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu izjavio kako Srbija nije konsultovana kada je dogovarano kako će biti ustrojen Specijalni sud za ratne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na KiM  te kako je to mogao da bude zaista međunarodni sud, a ne sud koji osniva ili raspušta parlament u Prištini.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj, koji je jučer boravio u posjeti Albaniji, rekao je da je poništavanje Zakona o Specijalnom sudu pravedno, ali da će on kao premijer, bez obzira na poziciju svoje partije, poštovati odluku kosovskih poslanika.

Zakon o Specijalnim sudu za ratne zločine na Kosovu usvojen je 2015. Sjedište suda je u Hagu, a nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta