Ekonomija     | 12.01.2018. 11:50 |

Opomene pred isključenje za četiri osiguravajuća društva koja djeluju u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12.januara (FENA) – Skupština Udruženja društava za osiguranje, koje djeluje pri Privrednoj komori Republike Srpske (RS) je, zbog kršenja smjernica i odluka tog udruženja, izrekla opomene pred isključenje osiguravajućim društvima „Aura“ Banja Luka, „Garant“ Brčko, „Mikrofin“ Banja Luka i „Asa“ Sarajevo.

Ocijenili su da je, u posljednja dva mjeseca, od kada se na tržištu osiguranja primjenjuju smjernice za postupanje društava za osiguranje, koja posluju na tržištu RS-a, prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila, stanje relativno dobro, uz određena odstupanja.

-Kršenje smjernica se najvećim dijelom vrši putem eksterne mreže, odnosno putem zastupnika kroz visoku zastupničku proviziju – saopćeno je iz Privredne komore RS-a.

Također, članovi Skupštine Udruženja dali su punu podršku Agenciji za osiguranje u svim naporima koje ulaže u regulisanju stanja na tržištu osiguranja i kontroli primjene propisanih smjernica.

Pozvali su Agenciju za osiguranje da iskoristi sve zakonom propisane mogućnosti kontrole rada društava, dali podršku i saradnji sa drugim kontrolnim institucijama, kako bi sankcionisali društva za koja se utvrdi da krše ove smjernice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'