Bosna i Hercegovina     | 12.01.2018. 10:33 |

Mitrović: Građani u BiH se najviše žale na rad pravosuđa u BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.januara (FENA) - U Bosni i Hercegovini su u porastu žalbe građana zbog povreda gotovo svih ljudskih prava.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović danas je potvrdio da su tokom 2017. godine evidentirali više od 14.000 obraćanja građana, što je za oko 2.000 više u odnosu na 2016.

-Registrovali smo 3.160 žalbi građana ili 250 više u odnosu 2016. Institucija ombudsmana je izdala 336 preporuka u 355 predmeta, što je također povećanje u odnosu na 2016. - rekao je Mitrović novinarima u Banjoj Luci.

Građani se i dalje najviše žale zbog povrede prava kada je u pitanju rad i postupanje sudova, gdje su lani evidentirane 624 žalbe, a Mitrović kaže da ne zaostaju ni primjedbe na rad tužilaštva.

-Građani se najviše žale na dužinu trajanja sudskih postupaka i to je najveći problem – rekao je Mitrović.

U 2017. godini ovoj instituciji koja je zadužena za štiti ljudska prava dostavljeno je i 427 žalbi su na rad organe uprave.

Također, ombudsmani su registrovali i primjedbe građana u vezi s povredama i ostalih prava, iz oblasti radnih odnosa, veliki broj predmeta se tiče diskriminacije, a 172 predmeta se odnose i na ugrožavanje prava djeca.

-Frustrirajuće je da bi se neki slučajevi kršenja ljudskih prava na koje ukazuju građani mogli veoma brzo riješiti, ali smo se debelo birokratizovali. Nije to slučaj samo za BiH, identična je situacija u regionu, a i u svijetu je prisutan trend povrede ljudskih prava – smatra Mitrović.

Napomenuo je da je povećanje broja predmeta koji se dostavljaju Ombudsmanu vjerovatno rezultat i njihovog pojačanog rada na terenu.

Mitrović je potvrdio i da su u završnoj fazi četiri specijalna izvještaja Ombudsmana, a jedan od njih se odnosi na prava osoba s invaliditetom.

Ostali izvještaji se odnose na obilježja u BiH, nacionalnu strukturu zaposlenih u sigurnosnim agencijama u BiH i primjenu krivičnog zakona.

Mitrović je za februar najavio konferenciju u Sarajevu o ulozi institucija u sudskim i upravnim postupcima, gdje je zabilježen veliki broj žalbi građana.

U maju će u Banjoj Luci biti održana i regionalna konferencija o stanju zaštite životne sredine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo