Magazin     | 12.01.2018. 10:11 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. siječnja (FENA) - 

- 1876. Rođen je Jack London, omiljeni američki književnik, tvorac popularnih romana "Bijeli očnjak", "Zov divljine" i drugih djela.

- 1940. Umro je hrvatski kipar Robert Frangeš-Mihanović, jedan od pokretača i organizatora likovnog života u Zagrebu na prijelazu iz XIX. na XX. stoljeće. Najmonumentalnije Frangešovo djelo je konjanički spomenik Kralj Tomislav 1928.-38. (postavljen 1947. u Zagrebu).

- 1969. Izašao je prvi album engleske skupine Led Zeppelin pod naslovom Led Zeppelin, s jedinstvenim sklopom zvukova bluesa i rocka.

- 1976. Umrla je Agatha Christie, najpoznatija spisateljica kriminalističkih romana, a ujedno i najprodavanija autorica svih vremena, posebno poznata po opisanim intrigantnim situacijama koje uspješno rješavaju istražitelj Hercule Poirot, jedan od najpoznatijih fiktivnih likova, ili oštroumna i radoznala gđica Jane Marple. Napisala 79 romana i zbirki kratkih priča, koje su prodate u dvije milijarde primjeraka širom svijeta.

- 1990. Rumunjski predsjednik Ion Iliescu priopćio je da je Komunistička partija Rumunjske stavljena izvan zakona. To je prva komunistička partija u istočnoj Europi koja je zakonom zabranjena.

- 1949. Rođen je Haruki Murakami, popularni suvremeni japanski pisac i prevoditelj. Svjetski poznat postaje objavljivanjem Norveške šume, a poznata su mu i djela "Nakon potresa", "Tvrdo kuhana zemlja čudesa", "Lov na divlju ovcu", "Pleši, pleši, pleši", "Kafka na žalu" i druga.

- 1967. Rođen je Meho Kodro, bosanskohercegovački nogometni trener i bivši nogometaš. Karijeru je počeo u mostarskom Veležu za koji je igrao do 1991. Igrao je za Real Sociedad, Barcelonu, Tenerife, a prije igranja za Maccabi iz Tel Aviva, igrao je jednu sezonu za Alaves. Godine 2008. izabran je za izbornika reprezentacije BiH, a prva utakmica na kojoj je vodio reprezentaciju je ona protiv Japana u Tokiu. 

- 1998. Devetnaest europskih zemalja potpisalo je dokument o zabrani kloniranja ljudskih bića.

- 2002. Umro je Cyrus Vance, državni tajnik u administraciji američkog predsjednika Jimmyja Cartera. Bio je jedan od autora mirovnog plana za BiH 1993. godine.

- 2010. Haiti je zadesio težak potres jačine 7.0 stupnjeva, u kojemu je poginulo više od 200.000 ljudi, oko 300.000 je ranjeno, a milijun ih je ostalo bez domova.

- 2016. Deset ljudi je poginulo, a 15 teško ozlijeđeno u napadu bombaša samoubojice u centru Istanbula, u blizini Aja Sofije i Plave džamije.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'