Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 16:29 |

Crnadak: Posjeta delegacije Južne Osetije nanijela štetu RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.januara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas da je posjeta delegacije samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije, predvođena njenim predsjednikom Anatolijem Bibilovim nanijela štetu Republici Srpskoj (RS).

Crnadak je na pres-konferenciji u Banjoj Luci potvrdio da je to ministarstvo uputilo odgovor na diplomatsku notu Gruzije, zbog posjete Bibilova RS-u, u kojoj je istaknuto da ni u jednom slučaju nisu bili obaviješteni, niti su učestvovali u organizaciji ove posjete.

-Podržavam svom snagom međunarodne aktivnosti RS-a i smatram da RS mora da ima mnogo  kvalitetnije međunarodne aktivnosti, ali ovo što su uradili s Južnom Osetijom nanijelo je ogromnu štetu RS-u na međunarodnom planu. To je devalviranje značaja, statusa i međunarodnog položaja RS. U istu ravan stavljena je RS, koju podržavaju i koju su priznale sve zemlje UN-a, te jedna regija, sumnjivog međunarodnog položaja, veličine Prnjavora. To je nešto što ne treba RS - ustvrdio je Crnadak.

Očekuje da će RS nakon izbora imati mnogo kvalitetnije i bolje međunarodne odnose.

Postavio je pitanje zašto u RS-u nije bio predsjednik Lombardije, Katalonije, Bavarske, moćnih regija u snažnim zemljama.

U RS-u već drugi dan boravi predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov. Boravio je u u Banjoj Luci, 9.januara, na "Dan RS-a", zbog čega je Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Bibilov i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov položili su danas u Istočnom Sarajevu vijence na spomenik ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo