Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 17:01 |

Na ferijalni rad u SR Njemačku godišnje ode od 30 do 50 studenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić razgovarao je danas s predstavnicima unija studenata iz BiH o programu ferijalnog rada u SR Njemačkoj koji provodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH, posebno u kontekstu bojazni o odlasku mladih iz BiH. Informirao ih je o načinu i uvjetima apliciranja, te dosadašnjim iskustvima studenata.

Direktor Bandić je naglasio da se u posljednjih pet godina broj studenata koji su otišli na ferijalni rad u Njemačku kretao između 30 i 50 godišnje, dok su se odobrene kvote u istom periodu kretale u rasponu od 150 do 300 studenata godišnje.

- Zbog tog nesklada direktor Agencije je pozvao studente da se u većem broju prijavljuju na program jer, osim zarade, program vodi stjecanju radnog iskustva i razvijanju vještina koje mladi ljudi mogu iskoristiti kasnije prilikom zaposlenja - navodi se.  

Taj program ne predstavlja opasnost za odlazak mladih osoba jer se, kako ističu iz Agencije, sve osobe nakon završetka ferijalnog rada vrate u BiH, s novim znanjima i iskustvima.

- Direktor Bandić osvrnuo se i na problem zapošljavanja mladih, te prezentirao rezultate posredovanja Agencije za rad i zapošljavanje BiH s naglaskom da su osobe koje odlaze na rad u inostranstvo putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH dominantno srednje stručne spreme ili KV kvalifikacije, sve sa suficitarnim zanimanjima, dok se mlade osobe s visokom stručnom spremom najbrže zapošljavaju na domaćem tržištu rada – saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na današnjem astanku s direktorom Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamerom Bandićem, u prostorijama Agencije, bili su predsjednik unije studenata Univerziteta u Zenici Denis Vejzović i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Merim Serdarević.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U BiH krajem septembra 346.848 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja

U BiH krajem augusta 350.316 nezaposlenih osoba

Iskustva s priznavanjem bosanskohercegovačkih stručnih kvalifikacija u SR Njemačkoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo