Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 15:27 |

Vremenske prilike pogoduju održavanju i širenju virusa gripe

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Gripa je ozbiljno oboljenje koje može izazvati brojne komplikacije, a jedina prava učinkovita mjera protiv pojave tog oboljenja je vakcinacija nakon koje organizam stvori zaštitu od virusa u roku od dvije do tri sedmice.

Podsjećaju na to iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) KS i za Fenu navode da je za ovu sezonu, na osnovu istraživanja, preporučena i proizvedena trovalentna vakcina, koja sadrži sojeve virusa gripe A H1N1 i H3N2 i virus gripe B.

Vakcinaciju preporučuju rizičnim grupama među kojima su osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe s invaliditetom, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata.

- Potrebno je da se vakcinišu i „zdrave“ osobe koje su svakodnevno u kontaktu s velikim brojem ljudi izložene povećanom riziku od infekcije virusima gripa kao što su zaposlenici u javnim zdravstvenim ustanovama, javnom gradskom saobraćaju, obrazovanju, nauci i kulturi te zaposlenici MUP-a kao i novinari - ističe se.

Iskustva struke pokazuju da uvijek, kad se pojavi u cirkulaciji novi soj virusa, broj oboljelih prve godine bude manji nego sljedeće godine.

- Obzirom da se prošle godine prvi put pojavio soj virusa gripe A H3N2 realno je očekivati da ove godine broj oboljelih od gripe bude znatno veći - navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

I vremenske prilike idu u prilog pojavi većeg broja oboljelih od gripe. Ovih dana svjedoci smo nadprosječno visokih temperature za ovaj period godine što, kako navode, svakako pogoduje održavanju i širenju virusa gripe.

Podsjećaju da su Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS osigurali 8.000 besplatnih doza vakcina protiv gripe za sezonu 2017./2018., koje su distribuirane u JU Dom zdravlja KS a dio u JU Zavod za javno zdravstvo KS.

Vakcinacija je počela 3. novembra prošle godine u svih devet organizacionih jedinica JU Dom zdravlja KS, odnosno u 75 ambulanti porodične medicine.

Po informacijama kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo KS, Dom zdravlja KS ima još vakcina protiv gripe, te se stanovništvo još može vakcinisati.

Oboljele od gripe, po Pravilniku o prijavljivanju zaraznih bolesti, prijavljuju zdravstvene ustanove s područja KS zbirnom prijavom epidemiološkoj službi JU Zavod za javno zdravstvo KS.  

- Dosad Zavod nije dobio nijednu prijavu gripe, niti klinički niti laboratorijski potvrđenu - istaknuo je.

Oboljenja slična gripi zdravstvene ustanove s područja Kantona Sarajevo također prijavljuju zbirnom prijavom epidemiološkoj službi Zavoda.

- Od 2. oktobra 2017. do 8. januara ove godine Zavodu je prijavljeno 32.836 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 3.591 slučaj oboljenja sličnih gripi. U navedenom periodu nije prijavljen nijedan slučaj sa sindromom teške akutne respiratorne insuficijencije - ističe se.

Zdravstvene ustanove s područja Kantona Sarajevo zbirnom prijavom Zavodu prijavljuju i vodene ospice (Varicellae). Tako je u periodu od 01. januara do 31. decembra prošle godine prijavljeno 3.068 slučajeva tog oboljenja. U prvoj sedmici ove godine prijavljeno je 46 slučajeva tog oboljenja.

Krzamak (Morbilli) zdravstvene ustanove Zavodu prijavljuju na pojedinačnoj prijavi, a u toku prošle godine dostavljeno je šest prijava oboljenja od te bolesti.

- Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u susjednim državama i regiji te nizak procent procjepljenosti djece vakcinom protiv krzamaka, sasvim realno je očekivati povećan broj tog oboljenja, pa čak i u formi epidemije - navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U USK-u epidemiološka situacija pogoršana, u opticaju različiti virusi

Kina ublažava epidemiološke mjere

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!