Francuski ambasador Rousson posjetio NUBBiH | FENA


Kultura

Francuski ambasador Rousson posjetio NUBBiH

SARAJEVO, 11. januara (FENA) – Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u četvrtak su posjetili ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson, savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog instituta, Emmanuel Mouriez.

S direktorom NUBBiH-a Ismetom Ovčinom razgovarano je o saradnji ove institucije s međunarodnom organizacijom ISSN, sa sjedištem u Parizu.

Ovčina je Roussonu i Mouriezu predstavio izdavačku produkciju NUBBiH, izgradnju bibliotečkih kolekcija, staru periodiku i specijalne zbirke, čitaonicu Stare periodike, čitaonicu Specijalnih zbirki, katalog, Centar za digitalizaciju, te Centar za restauraciju i konzervaciju bibliotečke građe.

Također je ukazao i na neriješeni pravno-finansijski status NUBBiH i ostalih šest institucija kulture kojima je Bosna i Hercegovina osnivač, saopćeno je iz Ureda direktora NUBBiH.

U obilasku najreprezentativnijih dijelova NUBBiH u kojima se čuva neprocjenjivo vrijedna kulturo-historijska baština BiH, Rousson i Mouriez, su iskazali zainteresiranost za saradnju s NUBBiH koja bi se ostvarila kroz moguće projekte, izložbe, književne večeri, izdavaštvo.

(FENA) M.B.