Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 14:13 |

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Izvještaj o socijalnoj uključenosti Bosne i Hercegovine za 2016. godinu s pregledom socio-ekonomskih trendova od 2013. do 2016. godine u našoj zemlji.

Ovaj izvještaj Direkcije za ekonomsko planiranje predstavlja razradu procesa koji omogućava osobama izloženim riziku od siromaštva i socijalne isključenosti da steknu priliku i neophodnu podršku za potpuno učešće u svim sferama društva dostizanjem prihvatljivih standarda života.

Socijalno uključivanje osnov je socijalnih politika u zemljama Evropske unije, kao i njihove uzajamne koordinacije na nivou EU.

 

ŠEST RANIJE ZAKLJUČENIH  UGOVORA OSTAJE NA SNAZI U BiH I RUMUNIJI    

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunije o sukcesiji Bosne i Hercegovine bilateralnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije / Socijalističke  Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije / Socijalističke Republike Rumunije  /Rumunije na nivou države i vlade.

Na ovaj način preuzeta su tri ugovora, jedan dodatni protokol i dvije konvencije između Bosne i Hercegovine i Rumunije, koji ostaju na snazi.

Radi se o ugovorima kojima se regulira pravna pomoć; međunarodni cestovni saobraćaj, izdavanje na bazi reciprociteta staža i studije radova vlasti dviju zemalja, koje se odnose na njihove građane. Istovremeno na snazi ostaje Dodatni protokol na Ugovor o pravnoj pomoći te dvije konvencije, i to Konzularna konvencija i Konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja  u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu iz 1986. godine.

Prijedlog protokola bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova.  

 

MINISTRI UPOZNATI SA INFORMACIJOM DEI-a

 

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Informacijom o ukupnim aktivnostima Direkcije za evropske integracije u vezi sa upravljanjem procesom evropskih integracija i o finalizaciji pripreme odgovora na 3.242 pitanja  iz Upitnika Evropske komisije.

 

KONTROLA OSTATAKA PESTICIDA U I NA HRANI BILJNOG PORIJEKLA

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane o  provedenom programu kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Prema Izvještaju, analizirano je 195 uzoraka, od kojih je 109 lli 56 posto domaćeg, a 86 ili 44 posto inozemnog porijekla te je izvršeno više od 31 hiljadu analiza.

U Izvještaju se navodi da su četiri uzorka ili dva posto njih sadržavali ostatke pesticida u koncentraciji iznad maksimalno dozvoljene količine propisane Pravilnikom. Radi se o po jednom uzorku kultiviranih gljiva i šljiva te o dva uzorka stonog grožđa.

Istovremeno je kod 60 uzoraka detektovano prisustvo ostataka pesticida ispod propisane maksimalno dozvoljene količine, dok pesticidi nisu detektovani kod l3l uzorka.

Ostaci pesticida nisu detektovani kod voćne kaše, graha, kornišona, krompira, mandarina i mladog luka.

Uzimanje uzoraka i analize rađene su u tri različita perioda tokom prošle godine.

 

USVOJENI PROGRAMI RADA 10 INSTITUCIJA

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je pojedinačne programe rada za 2018. godinu  10 institucija Bosne i Hercegovine, i to: Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine, Direkcije za evropske integracije,  Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine, Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini, Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine, Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine, Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine i Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VMBiH.                                 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo