Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 13:57 |

U HBŽ-u registrirano 50 oboljelih od gripe

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 11. siječnja (FENA) - Na prostoru Hercegbosanske županije evidentirano je oko 50 osoba koje su oboljele od gripe i oko 100 osoba oboljelih od respiratornih infekcija sličnih gripi i s lakšom kliničkom slikom.

Kako je za Fenu kazala ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije Dijana Mamić, spomenuti podaci vezani su za razdoblje od proteklih mjesec dana, a dostavljaju ih zdravstvene ustanove s područja te županije.

Po njezinim riječima, brojka oboljelih je sigurno veća jer dosta njih nije zatražilo pomoć u županijskom zdravstvenim institucijama nego se samoinicijativno liječilo kod kuće, ili su zatražili pomoć u privatnim liječničkim ordinacijama koje Zavodu ne dostavljaju podatke o oboljelima.

Za one koji su oboljeli ili imaju početne simptome gripe, Mamić preporučuje ostanak kod kuće i korištenje simptomatske terapije, dok svima drugima savjetuje da izbjegavaju zatvorene prostore u kojima boravi puno osoba, da nose odjeću i obuću adekvatnu vremenskim prilikama i aktivnostima te da konzumiraju dosta voća i povrća.

U očekivanju gripe na ovim prostorima, ravnateljica  je napomenula kako se, kao i prethodnih godina, preventivno djelovalo na ovu zaraznu bolest tako što se preko Zavoda u listopadu prošle godine nabavilo 600 doza cjepiva protiv sezonske gripe za čiju je nabavku Vlada te županije osigurala sredstva od 6 500 tisuća maraka.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu