Ekonomija     | 14.01.2018. 10:17 |

Delić: Turistički klaster Una dobija nove članove

FENA Emir Felic

SARAJEVO/BIHAĆ, 14. januara (FENA) - Turistički klaster Una objavio je nedavno poziv za uključivanje u članstvo tog klastera novih članova s prostora Unsko-sanskog i šire na koji se mogu prijaviti svi oni koji mogu sadržajno obogatiti turističku ponudu te dati svoj doprinos unapređenju, razvoju i promociji turističke djelatnosti na tom području.

Piše: Emir Felić

- Članovi Turističkog klastera Una, osnivači, njih 22, dolaze iz realnog sektora i nositelji su pružanja turističkih usluga i razvoja turizma na području Unsko-sanskog kantona, izjavila je Feni predsjednica Skupštine tog klastera Zrinka Delić iz WWF Adrije, voditeljica projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

“Zaštićena područja za prirodu i ljude - terenski projekt Una”, koji je dio spomenutog regionalnog projekta koji finansira švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida a provodi WWF, ima za cilj osigurati uslove za ekonomsko jačanje tog područja pokretanjem novih ili proširenjem postojećih djelatnosti putem uspostavljene eko tržnice, dodjele grantova za kreiranje novih turističkih sadržaja te plasiranj autohtonih proizvoda unutar turističke ponude, brendiranja i standardiziranja uz jačanje kapaciteta samih članova. 

Delić ističe da je cilj uključiti što više novih članova u rad klastera, te raditi na jačanju promocije i prezentirati se i predstavljati  na sajmovima, ali i kreirati nove turističke pakete koje će biti plasirani turističkim agencijama u zemlji i u regiji.

Osim navedenog u ovoj godini WWF će podržati klaster nizom radionica i treninga u svrhu poboljšanja gastro ponude i poboljšanja načina prezentiranja te ponude.

Skupština Turističkog klastera Una, koji je osnovan u martu prošle godine u okviru provođenja regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude” usvojila je krajem prošlog mjeseca izvještaj o aktivnostima klastera u proteklih devet mjeseci te predstavila okvirni plan rada za ovu godinu.

Na Skupštini Turističkog klastera posebna pažnja posvećena je prezentaciji vizualnog identiteta destinacije  s posebnim osvrtom na grafička rješenja specifičnih oblika turističke ponude autora Ahmeda Ibrahimpašića i Adija Dizdarevića.

Delić ističe da je to samo dio aktivnosti koje će pridonijeti izgradnji identiteta destinacije, boljoj promociji, podizanju kvalitete usluge i jačanju konkurentnosti sektora turizma.

Kreiranjem vizualnog identiteta destinacije i samog klastera započet je tako proces jačanja imidža i prepoznatljivosti.

- Cilj nam je da proizvodi i usluge sa oznakom UNASANA ispunjavaju sve kriterije održivog poslovanja u zaštićenom području da bi bili što prepoznatljiviji i svojom kvalitetom jedinstveni u regiji  - kazala je Delić.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF organizirala je u martu prošle godine Bihaću osnivačku Skupštinu Turističkog klastera UNA koji se realizira u okviru provođenja regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

Rezultat je to višegodišnje suradnje između lokalne zajednice, pružatelja turističkih usluga  i sportskih udruženja.

  - Zbog nedostatka strateškog pristupa i tijela koje bi se ciljano bavilo pitanjem razvoja održivog turizma u kontekstu zaštićenog područja pokrenuta je inicijativa za osnivanjem ovog klastera u kojem vodeću ulogu ima razvoj turizma u i oko Nacionalnog parka Una. Fokus će biti na aktivnostima koje će pridonijeti izgradnji identiteta destinacije, boljoj promociji, podizanju kvalitete usluge i jačanju konkurentnosti sektora turizma“ - istakla je Delić. 

Zahvaljujući prepoznavanju NP Una kao jedne od najatraktivnijih lokacija u Bosni i Hercegovini posljednjih godina, broj turista na području grada Bihaća i u samom NP Una se povećao do zavidne brojke više od 85.000 posjetitelja.

 Turizam je tako zauzeo vodeće mjesto privrednih aktivnosti i pojavila se potreba za zajedničkim djelovanjem, intenzivnijom promocijom, podizanjem kvalitete i jedinstvenim identificiranjem lokalne turističke ponude.

 Kroz dugogodišnju suradnju s klasterom, WWF će, kako ističe voditeljica projekta Zrinka Delić, promovirati turizam ne samo na bihaćkom području već podići svijest o samom klasteru na nacionalnim i regionalnom nivou i turističkim manifestacijama i sajmovima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo