Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 13:38 |

Vlada SBŽ-a dala suglasnost za postupak dodjele koncesije za MHE 'Dolac 2'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 11. siječnja (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) dala je u četvrtak suglasnost za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za izgradnju mini hidroelektrane "Dolac 2" na rijeci Biloj u općini Travnik.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, zahtjev za dodjelu koncesije podnijelo je poduzeće "Mini Wat" d.o.o. Travnik, a dostavljena je prethodna suglasnost Općinskog vijeća Travnik i pisana suglasnost Mjesne zajednice Rudnik.

Premijer Tahir Lendo kazao je novinarima kako u SBŽ-u postoji tendencija daljnjeg rasta broja dodijeljenih koncesija, a među ostalim, za minihidroelektrane na "prepoznatim lokacijama po prostornim planovima općina i županije".

- Ovo su koncesije koje su prošle redovnu proceduru, od općinskih vijeća, suglasnosti mjesnih zajednica i ministarstava, te obradu putem Komisije za koncesiju i resornog ministarstva. Prijedlog je došao u legalnoj i legitimnoj proceduri i dobio je suglasnost Vlade - kazao je Lendo.

U obrazloženju odluke je, među ostalim, navedeno da će instalirana snaga minihidroelektrane "Dolac 2" biti 300 kW te da se koncesija dodjeljuje na rok od 30 godina.

Na pitanje novinara koliko iznose godišnji prihodi SBŽ-a od dodijeljenih koncesija, Lendo je rekao kako su oni varijabilni, kao i da se procjenjuje da će svake godine rasti.

- Cijenimo da će i ove godine oni biti između milijun i pol i dva milijuna maraka - dodao je on.

Na upit da prokomentira situaciju s dodijeljenom koncesijom za mini hidroelektranu na rijeci Kruščici, općina Vitez, čijoj izgradnji se protive mještani tog područja, Lendo je rekao kako je trenutna situacija u mirovanju, odnosno da nema nikakve izgradnje, do okončanje sudskog postupka.

- Koncesija je dodijeljena, a koncesionarovo je da uđe u proces izgradnje... On vjerojatno čeka da se završi proces pred Vrhovnim sudom Federacije BiH - istaknuo je.

Vlada SBŽ-a je na današnjoj sjednici, među ostalim, dala suglasnost za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za uzgoj, proizvodnju i prodaju kalifornijske i potočne pastrve na ribogojilištu "Bistrica", općina Gornji Vakuf/Uskoplje.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Gradsko vijeće Livno poništilo suglasnost za koncesiju prema izvoru pitke vode Mandeka

Šćuric: Sarajevski aerodrom će i bez davanja pod koncesiju lako doći do tri miliona putnika

Vlada HBŽ-a potpisala ugovor o koncesiji s tvrtkom 'Solar park - Livno'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'