Svijet     | 11.01.2018. 12:50 |

Mađarska objavila opće izbore za 8. april

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 11. januara (FENA) -  Mađarska će održati opće izbore 8. aprila, objavio je u četvrtak predsjednik države, dok se očekuje da kontroverzni desničarski premijer Vikrtor Orban osvoji treći uzastopni mandat.
 
- Objavljujem 8. april kao datum održavanja parlamentarnih izbora - navodi predsjednik Jens Ader u objavi koja je očekivana u širokoj javnosti.

Orban je popularan u svojoj zemlji uprkos kritikama da njegova nacionalistička i centralistička politika udaljava Mađarsku od demokratije i približava je autoritarizmu.

Njegove pristalice tvrde da je on reformirao Mađarsku nakon decenija stagnacije, posebno tokom komunističke ere u zemlji koja je uslijedila nakon Drugog svjetskog rata. 

Od 2015. godine  je 54-godišnji Orban postao poznat van Mađarske po svojoj tvrdokornoj antiimigrantskoj politici, pojavljujući se s poljskim čelništvom kao vodeći kritičar politike EU na tom i drugim poljima.

On je izazvao ogorčeno sporenje s američkim milijarderom mađarskog porijekla Georgeom Sorosom, koga je optužio za orkestriranje imigracije s Bliskog istoka i iz Afrike.

Prošle je sedmice Orban izjavio da će  izbori "sudbinski" odrediti da li će Mađarska "ostati zemlja za Mađare ili će postati zemlja imigracije".

Najsnažnija opozicijska stranka - radikalno desničarski Jobbik - trenutno u anketama uživa podršku manje od 20 posto podrške među osam miliona Mađara s pravom glasa.

Orbanova vladajuća stranka Fidesz ima podršku pedesetak posto glasača, prenosi AFP.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta