Kultura     | 11.01.2018. 12:31 |

Na 'Ledenoj čaroliji' izložba 'Sarajevo 1878 - 1918'

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - U okviru manifestacije "Ledena čarolija" u organizaciji Općine Novo Sarajevo danas je postavljena izložba Muzeja Sarajeva pod nazivom "Sarajevo 1878-1918" koja će trajati do 13. januara.

Kustos Muzeja Sarajevo Muamer Šehović kazao je da je izložbom predstavljeno 40 godina austrougarske vladavine u Sarajevu.

- Slike predstavljaju prikaz života u Sarajevu, prelaz iz osmanskog u austrougarsko doba, te političke prilike koje su dovele do promjena na svim poljima - političkom, ekonomskom, privrednom, kulturnom – kazao je Šehović.

Naglasio je da je Austro-Ugarska tokom vladavine na poseban način oblikovala i višestruko dala pečat svakodnevnom životu i historiji, kazavši da je Sarajevo ubrzo od šehera postalo evropski grad, temeljno mijenjajući svoj arhitektonski, privredni, društveno-politički i kulturni izgled.

- Početak kraja ovog historijskog perioda je atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju te početak Prvog svjetskog rata koji je trajao od 1914. do 1918. godine. Najbolji pokazatelj toga vremena su brojni stambeno-komunalni objekti, industrijski pogoni, zdravstvene, kulturne i vjerske institucije – kazao je Šehović.

Svi posjetioci "Ledene čarolije" Općine Novo Sarajevo imat će priliku obići izložbu "Sarajevo 1878-1918" na otvorenom i uz pojašnjenje kustosa muzeja saznati više o tom periodu koji je na poseban način obilježio historiju grada Sarajeva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Ledena čarolija' za mjesec dana privukla 12.000 posjetilaca

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine