Bosna i Hercegovina     | 10.01.2018. 19:50 |

Tuzla - Tradicionalni mirni protest u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

FENA Saopćenje

TUZLA, 10. januara (FENA) - Udruženje građana „Žene Srebrenice“ će i sutra, 11. januara, organizirati tradicionalni mirni protest u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Podsjećaju da je toga dana 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih nacija” predato u ruke četnicima.

Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano više od 10.000 ljudi iz Srebrenice.

Podsjećaju da se 11. jula 2017.godine navršilo punih 22. godina od genocida koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a, a do sada je u Memorijalnom centru ukopano 6.448 posmrtnih ostataka žrtava genocida ubijenih u julu 1995. godine.

Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdražim koje nisu pronađene i identificirane.

U saopćenju Udruženje građana „Žene Srebrenice“ naglašava da će se i ovog jedanaestog okupiti se na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom „Istina nama, kazna zločincima“.

Mirnom protestu u Tuzli 11.januara Udruženju građana “Žene Srebrenice” pridružit će se Udruženje žena Tuzle, Asocijacija žena iz Srebrenika, Lukavca  kao i mnogobrojni građani Tuzle i drugi.   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Žene Srebrenice i danas okupljanjem u Tuzli podsjetile na žrtve genocida

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom