Bosna i Hercegovina     | 10.01.2018. 14:56 |

Nenadić posjetio Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić posjetio je danas Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći KS, te sa direktorom ove ustanove Velijom Nuhanovićem razgovarao o realizaciji programskih aktivnosti, kao i prioritetima rada u 2018. godini.

Zavod ima osam zaposlenih, a kako je Nuhanović kazao pet je diplomiranih pravnika koji rade na predmetima zastupanja i pružanja besplatne pravne pomoći zakonskim kategorijama.

- U toku 2017. godine u Zavodu je zaprimljen 1.851 predmet, pri čemu su svi uspješno realizirani u skladu sa Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći u KS - naglasio je direktor Nuhanović.

Naveo je kako je registrirano značajno smanjenje broja prekršajnih predmeta na kojima je angažiran ovaj Zavod, dok je u drugim predmetima iz građansko-pravnog zastupanja i krivičnim predmetima, primjetan blagi porast broja predmeta.

Podsjetio je da na Općinskom sudu u Sarajevu postoje sudije koje još nikada nisu imenovali i postavili zastupnika iz Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći, a što on smatra neopravdanim jer se ovaj institut u budućnosti treba i može još više koristiti u KS.

Ministar Nenadić je podržao rad Zavoda, te kazao kako će putem Vlade KS raditi na proširenju njihovih kapaciteta, s obzirom na to da u aktualnoj sistematizaciji postoje upražnjena još četiri radna mjesta.

- Ovaj institut pokazao se izuzetno korisnim osobama koje imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć u KS, ali i sistemu, zbog kojeg se u okviru pravosuđa KS pružanje podrške kroz korištenje usluga ovog Zavoda značajno smanjuju troškovi pravne zaštite građana KS - obrazložio je ministar Nenadić.

Inače, tokom protekle godine izmjenom Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći data su prava na besplatnu pravnu pomoć i žrtvama silovanja iz perioda '92-'95. godina u KS, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!