Svijet     | 10.01.2018. 14:20 |

Južnokorejski predsjednik Moon spreman da se sastane sa Kim Jong Unom

FENA Internet

SEUL, 10. decembra (FENA) -  Južnokorejski predsjednik Moon Jae In spreman je da se sastane sa sjevernokorejskim kolegom Kim Jong Unom "ukoliko se steknu uslovi", izjavio je u srijedu u Seulu južnokorejski čelnik.

On bi pristao na sastanak ukoliko se pojavi perspektiva "opipljivih rezultata", izjavio je Moon na konferenciji za novinare, dodajući da su izbjegavanje još jednog rata i denuklearizacija Korejskog poluotoka njegovi glavni ciljevi, prenosi dpa.

Objava je uslijedila dan nakon razgovora u kojima su zvaničnici obje strane pristali na tri ključna koraka ka pomirenju.

Moon je izjavio da će insistirati na novim bilateralnim razgovorima. Pozdravio je nastavak međukorejskog dijaloga ali je naglasio da će njegova zemlja nastaviti da sarađuje s međunarodnom zajednicom na "denuklearizaciji" svog sjevernog susjeda.

Govoreći na prvoj konferenciji za novinare u novoj godini u Seulu, Moon je također izjavio da njegova zemlja ne planira ublažiti sankcije Sjevernoj Koreji mimo volje međunarodne zajednice.

- Dijalog sa Sjevernom Korejom sada je počeo, ali zbog činjenice što sjevernokorejsko nuklearno pitanje još nije riješeno, Južna Koreja će nastaviti s ritmom pritisaka i sankcija međunarodne zajednice - kazao je Moon.

- Ne planiramo jednostrano ublažiti naše sankcije protiv Sjeverne Koreje koje su na snazi pored međunarodnih sankcija - dodao je.

U utorak su se dvije strane usaglasile oko učešća Sjevera na Zimskoj Olimpijadi u Pyeongchangu narednog mjeseca, ublažavanja vojnih napetosti i insistiranja na konstruktivnom dijalogu. 

Sporazum je uslijedio nakon što je Pyongyang ponovo uveo vojnu vruću liniju sa Seulom koja je ostala tiha od februara 2016. godine nakon zatvaranja industrijskog parka pod zajedničkom upravom.

Analitičari tvrde da bi pokušaj Kim Jong Una da obnovi dijalog sa Seulom mogao biti gambit s ciljem da izazove neslaganja između Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Dvije Koreje tehnički su još u ratu jer je Korejski rat od 1950. do 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana