Bosna i Hercegovina     | 10.01.2018. 12:17 |

SDP: Na vrijednostima jednakosti uspostaviti izborni sistem u Federaciji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine neće nikad podržati prijedloge koji uvode dodatnu diskriminaciju kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, istaknuto je nakon sastanka predsjednika SDP-a Nermina Nikšića s delegacijom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koju je predvodila ambasadorica SAD-a Maureen Cormack.

Tema susreta bila je aktuelna politička situacija u BiH s posebnim osvrtom na prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, koji su zajednički u parlamentarnu proceduru uputili SDP i Demokratska fronta (DF).

Stav SDP-a je, istaknuto je u saopćenju stranke, da je jedino moguće i ispravno uspostaviti sistem u kojem se svi bh. građani mogu kandidirati za svaku poziciju i u kojem svi bh. građani mogu glasati za sve kandidate, ali za to je potrebno mijenjati Ustav BiH, što je u ovom trenutku, smatraju, teško očekivati.

- Ustav FBiH nudi mogućnost da u Dom naroda budu birani svi građani. To je važno kada se u obzir uzmu velike ovlasti Doma naroda, koji je u pogledu nadležnosti jači u odnosu na Predstavnički dom. Zato je potrebno osigurati mogućnost svim građanima da budu birani u ovo tijelo - stav je SDP-a.

SDP se zalaže za omogućavanje svim kantonalnim zastupnicima da budu izabrani u Dom naroda, bez diskriminacije i bez davanja bezuvjetne garancije za izbor delegata, ističući da je minimum prava da svi građani mogu biti delegati i mogu birati delegate.

Na sastanku je navedeno da je Ustav FBiH nastao pod uticajem SAD-a, gdje je ugrađena nit koja osigurava jednakost svih u svakom dijelu FBiH, a iz SDP-a podsjećaju da je naknadno Ustav mijenjan, ali je ta nit ostala nepromijenjena, što za njih nije slučajnost.

Upravo na tim vrijednostima, SDP vjeruje da je moguće uspostaviti takav izborni sistem u FBiH, a onda i u BiH jer je namjera SDP-a da svi budu jednaki u pravu i da svi imaju jednake šanse, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Zatražena je podrška od delegacija EU i Ambasade SAD za usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, koje uključuju uvođenje novih tehnologija u izborni proces, da bi se zaustavile zloupotrebe prilikom brojanja glasova i da bi izborna volja građana zavisila od glasača.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trivić: Narodni front neće podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana