Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 15:15 |

Dodik: Referendum je pravo RS i novi Ustav ćemo donijeti na taj način

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9.januara (FENA) - Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas „da se RS neće odreći prava na referendum, svaki put kada ocijeni da je ugrožena njena suština i prava te da će na referendumu donijeti i novi Ustav koji je već dijelom napisan i u skladu je s Dejonskim sporazumom“.

-Nećemo biti avanturisti pa srljati u neizvjesnost. Tražit ćemo i čekati jedinstvo svih političkih subjekata i partija u RS oko tog pitanja. Referendum je naše ustvano i zakonsko pravo koje nam niko ne može oduzeti, garantovano poveljom UN-a koja daje pravo narodima na samoopredjeljenje, a naš narod ima to pravo - ustvrdio je Dodik.

Na Akademiji u povodu 9.januara, Dana RS-a, kojim je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da, iako neki žele da drugačije prikažu, RS nema problem s BiH, onakom kako je parafirano u Dejtonu i potpisano u Parizu.

Za BiH je rekao da je zajednica dva entiteta, bez čije saglasnosti se ne može usvojiti nijedna odluka..., te da ju je takvu odredio Dejtonski sporazum, a ne ovakvu kakva je sada nastala nametnutim odlukama visokih predstavnika.

-Borba za RS još uvijek nije završena, jer ataci na njena prava utvrđena Dejtonskim sporazumom, na njene institucije i praznike ne jenjavaju i ne prestaju. Zato neće prestati ni naše htjenje da jačamo RS, činimo boljom, naprednijom, slobodnijom i naravno samostalnijom, onako kako je zapisano u Dejtonskom sporazumu. Neprihvatljivo da bošnjački političari u Sarajevu, uz pomoć i podršku stranaca, preglasavaju Srbe i Hrvate i od BiH prave iluzornu i nemoguću državu. BiH ne može biti samo po mjeri jednim, jer je to onda šteta za sve. Time se razara mir, stabilnost i šansa za njen opstanak - ustvrdio je Dodik navodeći da RS niko ne može oduzeti administrativnim mjerama

Dodik je i ovaj put nekoliko puta RS „nazvao državom koja štiti prava i slobode svih građana bez obzira na vjeru, naciju ili neko druge opredjeljenje“ te dodao da će RS vratiti „otete“ nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju, a „međunarodnim kriminalcem“ nazvao je bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, jer je „najviše kršio Dejtonski sporazum i međunarodno pravo“.

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović je u obraćanju rekao da se RS uvijek raduje ekonomskim uspjesima Srbije i obrnuto, jer samo snažna i stabilna Srbija može da bude oslonac RS-a i garantuje, kako to predviđa Dejtonski sporazum, mir i stabilnost BiH.

-I mi dobro razumijemo da nema jake i čvrste Srbije, bez snažne RS. Poštujemo naše komšije, teritorijalni integritet svih naši susjeda, ali volimo RS, svoj narod i to pravo niko neće moći da oduzme - dodao je Stefanović.

Akademija je održana pod sloganom „Misli na otadžbinu“, a na njenom početku intonirane su himne RS-a i Srbije, „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Obraćanje je imao i glumac Lazar Ristovski koji je govorio o potrebi da RS i Srbija „budu jedno“.

Skupu su osim srpskih zvaničnika u RS i njenih predstavnika u vlasti na nivou BiH, prisustvovali predsjednik Južne Osetije Anatolije Bilibov, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković,  patrijarh srpski Irinej.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'