Sport

Jović: Uz remi u St. Gallenu i pobjedu u Tuzli „zmajevi“ bi otišli u baraž

Tekst: Miroslav Petrović, Foto FENA/Miroslav Petrović

TUZLA, 9. januara (FENA) - Rukometna reprezentacija BiH sutra u St. Gallenu igra važnu utakmicu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. godine protiv Švicarske.

Selektor „zmajeva“ Bilal Šuman izjavio je na konferenciji za novinare da našoj selekciji odgovaraju samo pobjede u sutrašnjem meču, te 13. januara u Tuzli, da bi se plasirali u baraž.

Međutim, našem timu bi uspjeh donio i remu u St. Gallenu, te pobjeda pred domaćom publikom u Mejdanu.

- U tom slučaju imali bismo pet bodova koliko i Švicarci, ali zbog boljeg međusobnog omjera naša repezentacija bi otišla u baraž. Tako stoji u pravilima IHF-a i jedino ako nisu nešto mijenjali, a da o tome reprezentacije nisu obavijestili što je gotovo nemoguće - izjavio je za Fenu Vladimir Jović, komesar EHF-a.

Jović je delegiran od 11. do 13. januara za kvalifikacioni turnir u italijanskom Bozenu, gdje se igra turnirski.

- Uz domaćina Italiju, nastupaju Rumunija, Ukrajina i Farska Ostrva. Igra svako sa svakim, a pobjednik grupe ide u baraž. Za kvalifikacije važe ista pravila, tako da vjerujem da će u slučaju istog broja bodova pobjednika odlučiti bolji međusobni skor kao prvi kriterij - kategoričan je Jović.

Slično je mišljenje i generalne tajnice RSBiH Lejle Hairlahović koja je za Fenu izjavila da je logično da o putniku u baraž odlučuje bolji međusobni skor ekipa s istim brojem bodova.

U svakom slučaju, bitno je da Šumanovi „zmajevi“ sutra ne izgube protiv Švicarske, pa da o putniku u baraž odluče u posljednjoj kvalifikacionoj utakmici, u Tuzli, 13. januara, pred punim Mejdanom.

Inače, utakmicu Švicarska - BiH igra se sutra od 18.30 sati i prenosit će je Face TV. Sude Jan Erih Leandersson i Mikael Lindroos iz Finske, dok je komesar Klaus Dieter Convents iz Belgije.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.