Regija     | 09.01.2018. 14:52 |

Cerar tvrdi da u slučaju sirijskog migranta nije kršio ustav i zakone

FENA Agencije

LJUBLJANA, 9. siječnja (FENA/Hina) - Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je u parlamentu odbio navode najveće oporbene stranke da je u slučaju sirijskog migranta Ahmada Shamieha kršio ustav i zakone, predloživši vladi da mu se odobri privremeni boravak u Sloveniji i odgodi njegova deportacija unatoč odluci suda da je deportacija u skladu sa zakonom.

 Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša taj je slučaj uzela kao ilustrativan za djelovanje Cerarove vlade  u vrijeme migrantske krize, tvrdeći da je tada kroz Sloveniju prošlo pola milijuna "ilegalnih migranata", umjesto da se na granici s Hrvatskom postavi ograda i takvi ulasci proglase ilegalnima, te da je protivno važećoj odluci suda da se Shamieh preda Hrvatskoj Cerar svoj prijedlog stavio na dnevni red vlade, što bi zaslužilo i "kaznenu prijavu".

 Janšina stranka zbog tog je slučaja parlamentu predložila da glasa o pokretanju ustavne tužbe protiv predsjednika vlade, što je malo vjerojatno s obzirom da je za to potrebna natpolovična većina glasova i da su Cerara podržale stranke iz njegove koalicije, ali i dobar dio oporbe.

 Odgovarajući na optužbe Janšine stranke, Cerar je kazao da se radi o "politikantskom manevru" jer sam nije kršio niti ustav niti ijedan zakon nego djelovao humano i u pravnom okviru jer je produženi boravak migrantima u Sloveniji moguće izdati, te da je djelovao po načelu humanosti jer se Shamieh dobro uklopio u slovensko društvo i bavio se humanitarnim radom.

 Premijer je priznao da je zbog koalicijskih stranaka u njegovoj vladi njegov prijedlog o privremenom utočištu za Sirijca bio skinut s dnevnog reda, ali da će se on i njegova stranka i dalje držati svojih principa.

 Svojom odlukom da protiv premijera upotrijebi "najjače oružje" koje predviđa ustav i pokrene inicijativu za ustavnu tužbu protiv premijera Janšina je stranka zbog skorih parlamentarnih izbora nastavila s opasnom politikom "kriminalizacije političkih odluka" koje uz pravni moraju imati i humanitarni i društveni aspekt, naglasio je u parlamentu Cerar.

 "Pozivam vas da odbijanjem neutemeljene optužbe odbacite i politiku koja takvim postupcima degradira slovensku političku pozornicu", kazao je Cerar.

 Glasovanje o inicijativi oporbene stranke da se protiv Cerara pokrene postupak za kršenje zakona i ustava na ustavnom sudu predviđeno je za rane večernje sate, nakon višesatne rasprave.

 Zastupnici Janšine stranke u parlamentu kazali su da će glasovati za podizanje ustavne tužbe protiv premijera i da je on u slučaju Shamieha i u djelovanju prilikom migrantske krize pokazao "lažni humanizam", dajući interesima stranaca prednost pred interesima vlastitih državljana, te uz to kršio zakon i prekoračio svoje ovlasti.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo