Ekonomija     | 09.01.2018. 14:41 |

Vanjskotrgovinska razmjena TK bilježi konstantan rast (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 9. januara (FENA) - Pokrivenost uvoza izvozom u Bosni i Hercegovini zaostaje za gotovo 40 posto, što je loš znak za potencijalne investitore - upozoravaju iz Vanjskotrgovinkse komore BiH. Vanjskotrgovinska razmjena Tuzlanskog kantona bilježi konstantan rast i znatno je iznad bh. prosjeka s pokrivenošću uvoza izvozom od 87 posto. Metalna i hemijska industrija su vodeće.  

Obim vanjsko-trgovinske razmjene TK-a za period od januara do novembra 2017. godine iznosio je dvije milijarde i osam stotina miliona KM. Vrijednost uvezene robe bila je jedna i po milijarda, a izvezene milijarda i tri stotine miliona. U odnosu na prethodni period zabilježeno je povećanje uvoza za 16 posto i rast izvoza za 23 posto.

- Pokrivenost uvoza izvozom u TK u ovom periodu iznosio je 87 posto, što je značajno iznad pokrivenosti u BiH i pokrivenosti u FBiH. Najveći rast vanjskotrgovinske razmjene je kod trgovine mineralnim gorivima i mazivima, te industrijskim proizvodima što je u skladu sa samom strukturom privrede, odnosno koncentracijom hemijske i metalne industrije na ovom području - istakla je koordinatorica Centra za regionalnu saradnju Kantonalne privredne komore Tuzla Edina Kurtić. 

Najveći izvoznici su Šišedžam soda Lukavac, Gikil, Cimos, ALFE-MI , TMD i drugi. Dijelove za automobile i kamione proizvodi tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava UNIS TOK Kalesija. Najznačajniji vanjsko-trgovinski partneri za firme iz TK bile su zemlje Evropske unije i to Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i Hrvatska.

- Glavni kupci UNIS TOK-a su grupacije iz Njemačke, Italije, Rumunije i Francuske u domenu metaloprerade, a što se tiče drvoprerade također izvozimo 85 posto tih proizvoda - naveo je direktor UNIS TOK-a Kalesija Mensur Hukić.

U Grupaciji poslodavaca TK-a kažu da jedino BiH nema stimulativne mjere za izvoz.                                                                 

- Uvođenjem Zakona obaveznog plaćanja poreza na dobit izvoznici na prostoru FBiH ostali su bez ikakve podrške - kazao je predsjednik UO Grupacije poslodavaca TK-a Ramiz Karić.                

Domaći izvoznici se na međunarodnom tržištu takmiče s firmama iz drugih, većih zemalja koje propisno stimulišu svoje izvoznike. Zbog razlike u stimulaciji sve im je teže održati se na inostranom tržištu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1326

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1PU73IiUymLjdyho4hNUDHv-CsMKeYChd?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vanjskotrgovinska razmjena BiH u 2023. godini smanjena za 4,39 posto

VTKBiH - Ekonomska kretanja na tržištu EU reflektirala se na vanjskotrgovinsku razmjenu BiH

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!