Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 13:39 |

Alivuković i Tabaković: Bošnjaci u Srebrenici nisu proslavljali 'dan RS-a'

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 9. januara (FENA) - Zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković naveli su u saopćenju za javnost da je proslavljanje neustavnog dana Republike Srpske još jedno podsjećanje na žrtve genocida i sve druge zločine u Bosni i Hercegovini čije planiranje je ispisano 9. januara.

Podsjetili su da u Srebrenici prvi put imaju načelnika koji slavi "dan RS-a" usprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je ovaj datum proglasio neustavnim, dodajući da Bošnjaci u BiH i u Srebrenici nemaju ništa protiv prijema na kojem se slave vjerski praznici, ističući da su sretni kada ih mogu proslavljati svi zajedno u miru i slozi.

Na to su upozorili nakon što se u medijima pojavila informacija da je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić organizirao svečani prijem povodom pravoslavnog Božića i proslave "dana RS-a" na kojem su prisustvovali i predstavnici Bošnjaka, kao legalni i legitimni predstavnici Bošnjaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti općine Srebrenica.

- Nažalost proslava Božića i slavljenje devetog januara za nas nisu nešto što ide zajedno. Istina je i da imamo pojedince koji samo zarad vlastite koristi u Srebrenici nekoliko mjeseci izdaju i ono sto im je najsvetije pa nije ni čudo što ih možete vidjeti na nekim fotografijama na kojima se slavi dan zbog kojeg su oni izgubili svoje najmilije - ocijenili su u saopćenju.

Naveli su i da takvi ne predstavljaju Bošnjake i ovim činom su izgubili i ono malo legitimiteta što će vrijeme i pokazati te su naglasili da se na osnovu njihovog pojavljivanja na prijemu ne može reći da su Bošnjaci u Srebrenici proslavili "dan RS-a".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komšić: Nismo odustali od BiH kod embarga na oružje, nećemo ni zbog embarga na demokratiju (VIDEO)

Komšić: Nismo odustali od BiH kod embarga na oružje, nećemo ni zbog embarga na demokratiju

Pettigrew: Visoki predstavnik u BiH treba se pozabavi obilježavanjem neustavnog dana RS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo