Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 11:36 |

Bećirović: Antidejtonska aktivnost s ciljem rušenja ustavnog poretka države BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je javni poziv rukovodstvu tog doma da u dnevni red naredne sjednice uvrste legalno i poslovnički predloženu tačku dnevnog reda: "Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike srpske".

Bećirović u obraćanju članovima Kolegija Borjani Krišto, Šefiku Džaferoviću i Mladenu Bosiću navodi da je „presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno da se 9. januar 1992. može vezivati samo za sljedeće zločinačke aktivnosti: agresiju na Republiku BiH, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara“.

- Dakle, i sudski i naučno je dokazano da je to najcrnji datum u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata - navodi Bećirović u javnom pozivu koji je dostavio i medijima.

On podsjeća da je, imajući u vidu navedeno, prije nešto više od godinu dana, 6. janura 2017. godine, u parlamentarnu proceduru dostavio, u skladu s ustavnim i poslovničkim odredbama, prijedlog zakona o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine.

Dodaje da je također, 29. decembra 2016. u parlamentarnu proceduru uputio i poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju prevencije masovnih zločina i genocida u BiH.

- S obzirom da su potpuno ispoštovane sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove obavezne tačke dnevnog reda nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, javno vas pozivam da prestanete opstruirati uvrštavanje u dnevni red legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga – navodi Bećirović i dodaje da su neuvrštavanem ovih tačaka u dnevni red Predstavničkog doma grubo prekršene odredbe Poslovnika.

Bećirović ističe da, istovremeno dok Kolegij Predstvaničkog doma PSBiH „opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou“, u manjem bosanskom entitetu RS nastavlja se nelegalna praksa flagrantnog kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

Time se, smatra Bećirović, očigledno nastavlja „antidejtonska aktivnost s ciljem rušenja ustavnog poretka države BiH“.

Naglašava da „antidejtonsko i neustavno obilježavanje 9. januara u manjem bosanskom entitetu RS predstavlja nesagledivo opasno kršenje suštinskih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH“.

- Nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH otvoreno je pozivanje na nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Nastavak ovakvog destruktivnog pristupa je svojevrsni poziv i uvertira u druga krivična djela protiv integriteta, suvereniteta i nezavisnosti države BiH – navodi Bećirović.

Zato, ističe on, mora postojati odgovornost za „antidejtonske i antiustavne poteze pojedinih političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta koji svojim antidejtonskim aktivnostima žele rušiti mir i ustavni poredak države BiH“.

- Obilježavanje 9. januara je antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara u manjem bosanskom entitetu RS. Ako međunarodna zajednica ne zaustavi ovo antidejtonsko ponašanje onda je sasvim legitimno da i mi organizirano i argumentirano zatražimo povratak na snagu legalnog Ustava Republike BiH – smatra Bećirović.

Navodi da je nelegalno proglašenje „Srpske republike BiH“ bilo u funkciji ostvarenja zločinačkog projekta stvaranja velike Srbije i pripreme oružane agresije na Republiku BiH.

- Tog dana je grupa odmetnutih poslanika (petokolonaša) legalne Skupštine BiH suprotno Ustavu proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije. Nažalost, političko rukovodstvo i druge strukture bosanskog entieta RS, u skladu s velikosrpskom ideologijom, politikom i praksom, i dalje falsificiraju historijske činjenice i negiraju počinjeni genocid nad Bošnjacima, te na sve moguće načine opstruiraju jačanje države BiH i konstantno sprovode antidejtonsku politiku secesije, uništavanja i uništenja države BiH. To se mora zaustaviti – ističe Bećirović.

Po njegovim mišljenju, obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu je uvredljivo i za modernu Evropu i Ujedinjene nacije „jer predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila i sprovela sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid“.

- Imajući u vidu da zvaničnici bosanskog entiteta RS nastavljaju kontinuirano negiranje Ustavnog suda države BiH, pozivam i ovlaštene predstavnike međunarodne zajednice da odlučno reagiraju na ovo očito kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH – navodi, između ostalog, poslanik Denis Bećirović u javnom pozivu upućenom rukovodstvu Predstavničkog doma državnog parlamenta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Evropski put i suverenitet BiH ugrožavaju organi entiteta RS, a ne visoki predstavnik

Avdović: Dani uspjeha, kontinuiranog rada i odgovornosti

Brisel - Belgijski premijer Aleksander De Kro održao radni sastanak s Bećirovićem

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!