Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 11:53 |

Visina snijega i rizik uspona ograničavaju broj sudionika pohoda na Hajlu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Planinari iz Bosne i Hercegovine pridružit će se i ove godine sudionicima Memorijalnog uspona na Hajlu (2.403 m.n.v.) u Crnoj Gori, koji se tradicionalno održava u januaru u znak sjećanja na Safeta Mavrića Ćaku.

Planinarski skijaški klub (PSK) Hajla ograničio je broj sudionika ovogodišnjeg uspona zbog sigurnosnih razloga (masovnost je rizična zbog terena pogodnog lavinama) te za tu priliku organizirao vodiče i spasioce. Smatraju da zahvaljujući tako organiziranom pohodu neće biti problema na usponu.

- Na memorijalu će moći sudjelovati i ići na uspon 13. januara samo prijavljeni klubovi i njihovi članovi. U zimskom periodu nacionalne staze u Crnoj Gori su zbog bezbjednosti zatvorene. PSK Hajla poduzeo je aktivnost da staza na Hajli za taj dan bude otvorena, organizirani su vodiči i spasioci - navode organizatori.

Sudionike tog memorijalnog pohoda pozivaju da poštuju instrukcije vodiča. S obzirom da je zbog visine snijega i rizika uspona broj sudionika ograničen, organizatori naglašavaju da vodiči i članovi GSS-a neće dozvoliti da budu dio organizirane grupe osobe koje nisu na spisku prijavljenih.

Naglašavaju da je obavezno iskustvo u zimskim usponima na visokim planinama, znanje iz oblasti alpinizma, te zimska oprema (zimske gojzerice, krplje, štapovi, kamasne, dereze, cepin, pojas, minimum dva prusika, adekvatna zimska planinarska odjeća).

U januaru 2016. pukom srećom niko nije stradao prilikom 19. Memorijalnog pohoda u znak obilježavanja godišnjice stradanja planinara Safeta Mavrića Ćake, kad je pokrenuta snježna lavina na mjestu Prvi greben (na 2.200 metara nadmorske visine) i niz padinu odvukla dvadesetak sudionika koji su bili na čelu kolone da bi probili put za oko 200 planinara iz država regije, sudionika pohoda.

Kazali su tada organizatori da je to bila prva snježna lavina na tom mjestu u posljednjih pedesetak godina koliko taj klub izvodi zimske uspone na tu planinu, te naglasili da je tako Hajla opomenula sve planinare na oprez u planini.

Prošlogodišnjem Memorijalu prisustvovalo je oko 150 planinara ali zbog vremenskih uvjeta i stanja na terenu samo je četvoročlana ekipa uspjela popeti se na vrh.

Memorijalni pohod "Safet Mavrić-Ćako" održava se u znak sjećanja na alpinistu iz Novog Pazara koji je smrtno stradao na Hajli 6. januara 1997. godine. Taj pohod tradicionalno organiziraju Planinarski i Ski klub "Hajla" iz Rožaja i Turistička organizacija Rožaje, a sudjeluju planinari iz država regije. Organizaciju ovogodišnjeg pohoda pomogli su Opština Rožaje i Planinarski savez Crne Gore.

Hajla pripada lancu Prokletija, a memorijalni uspon spada među najmasovnije zimske uspon u regiji i ima za cilj promociju te planine koja ima potencijale za razvoj planinskog turizma.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vučić se sastao s Dodikom: Pripreme za veliki Vaskršnji sabor teku odlično

Festival FutureA I ove godine u Goraždu

SFK Libero Goražde počeo pripreme za nastavak sezone Premijer lige BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana