Svijet     | 09.01.2018. 10:15 |

Sirija optužila Izrael za ispaljivanje raketa na njene vojne položaje

FENA Internet

DAMASK, 9. januara (FENA) - Sirijska vojska u utorak je optužila Izrael da je lansirao nekoliko raketa na njene vojne položaje u blizini prijestonice Damaska, tvrdeći da je sirijsko zrakoplovstvo oborilo jedan od izraelskih projektila.

Vojska navodi u saopćenju da se sirijska protuzračna odbrana u utorak rano ujutru suprotstavila raketnim napadima pokrenutim iz libanskog zračnog prostora na oblast Qutayfeh u blizini Damaska u utorak. Vojska dodaje da je prvi projektil lansiran u 2.40 sati, za kojim su uslijedila dva u 3.04 sata i četvrti u 4.14 sati.

Vojska je saopćila da je sirijska protuzračna odbrana oborila jedan projektil i da su ostali pali na sirijske vojne položaje, izazivajući materijalnu štetu.

Izraelska vojska odbila je komentirati te optužbe.

Izrael je izveo desetke zračnih udara u Siriji tokom sirijskog građanskog rata protiv, kako navodi, sumnjivih isporuka oružja namijenjenih libanskoj militantnoj grupi Hezbollah, koja se bori na strani sirijske vojske. Današnji napad bio je prvi u ovoj godini.

U saopćenju sirijske vojske napad se opisuje kao "flagrantna izraelska agresija" i ponavlja se upozorenje na opasne reperkusije takvih napada, smatrajući Izrael "potpuno odgovornim za njegove posljedice".

Mediji bliski sirijskoj opoziciji javili su da su izraelski vojni avioni napali skladište sirijske vojske.

Qutayfeh je jedno od sjeveroistočnih predgrađa Damaska za koje se zna da iranska moćna Republikanska garda tu ima značajne položaje, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana