Sport     | 09.01.2018. 09:24 |

Pjongjang zvanično najavio učešće sjevernokorejskih sportista na olimpijadi

FENA Internet

SEUL, 9. januara (FENA) - Nakon višemjesečnih napetosti danas su se nakon više od dvije godine sastali visoki dužnosnici Južne Koreje i Sjeverne Koreje, a kako mediji javljaju, Pjongjang je najavio učešće svojih sportista na zimskim olimpijskim igrama u u južnokorejskom Pjongčangu. 
 
Velikom događaju trebala bi nazočiti visoka delegacija Pjongjanga, grupa navijača, umjetnici i ekipa taekwondoa. Vlada u Seulu je predložila da na ceremoniji otvorenja igrara sportisti obje Koreje prodefiliraju zajedno.

Napetosti između Južne Koreje i Sjeverne Koreje lani su se zaoštrile, nakon što je Sjeverna Koreja lansirala više balističkih raketa koje po tvrdnjama Pjongjanga mogu pogoditi tlo SAD-a, te obavila šesto nuklearno testiranje, daleko najmoćnije do sada. 

Do nenadanog zbližavanja dvije zemlje došlo je nakon Nove godine, kada je vođa Sjevernokoreanaca Kim Jong-un rekao da bi sportisti iz te zemlje mogli učestvovati na olimpijadi. Seul je potom ponudio pregovore, nakon čega je ponovo uspostavljena telefonska linija između dvije zemlje. 

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Olimpijska baklja upaljena u drevnoj Olimpiji

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'