Ekonomija     | 08.01.2018. 16:09 |

Ministarstvo privrede TK opredijeljeno za povećanje investicija (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 8. januara (FENA) - Ove godine dijelom izvršne vlasti Tuzlanskog kantona postalo je i novoformirano Ministarstvo privrede nastalo objedinjavanjem dva dosadašnja ministarstva industrije, energetike i rudarstva te razvoja, poduzetništva i obrta.

Predviđena je izrada programa rada ministarstva, ali i ostalih pratećih akata kojima će biti stvoreni osnovi za kvalitetnija privredna kretanja u Tuzlanskom kantonu.

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar kazao je da ovo ministarstvo ima tri resora i to industrija, rudarstvo i energetika, drugi je resor bivšeg ministarstva poduzetništva i treći predstavlja resor razvoja.

- U sinergiji tri resora namjera je napraviti pravni okvir. Njega smo već počeli izrađivati, a on se odnosi na privatno-javno partnerstvo što ćemo odmah završiti kako bismo išli dalje - pojasnio je Puškar.

Kantonalni ministar privrede napominje da je namjera promovirati Tuzlanski kanton i njegove resurse, kao i pomoći privrednim subjektima da budu više izvozno orijentirani.

Među prioritetima su i kvalitetniji razvoj i pomoć obrtnicima, a očekuje se podrška komora i udruženja privrednika, kao i Univerziteta u Tuzli, dok će posebna pažnja biti posvećena domaćim proizvođačima.

- I to proizvođačima čija neto dobit ostaje ovdje u Bosni i Hercegovini, odnosno Tuzlanskom kantonu i oni koji će tu neto dobit ovdje reinvestirati. Radit ćemo i na međunarodnoj saradnji. Izradili smo vodič za investicije koji ćemo predstaviti na Ekonomskom fakultetu - pojasnio je.

Ministar Puškar dodaje da su napravljeni i planovi posjeta kako bi radili na privlačenju stranih investicija budući da treba napraviti interes za ovaj prostor.

- U svakom pogledu imamo pozitivne pomake. Oni su neznatni, ali su pomaci i u tom smislu želimo ići dalje - podvukao je Puškar.

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona bit će ojačano, najavio je Puškar, mladim i ambicioznim ljudima koji će u okviru ovoga ministarstva i pozitivne zakonske prakse znati, pronaći i usmjeriti investicije i projekte, a sve u cilju zapošljavanja i jačanja privrede u ovom kantonu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1324

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1kazna5Lbr7F4Nu5STt-6_BZROCjhcQ_3?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Anketirani privrednici u TK opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim

Troškovi za zaštitu okoliša u 2022. godini iznosili 0,61 posto BDP-a i povećani su za 17,4 posto

Ministarstvo privrede KS potpisalo ugovore, 200.000 KM za podršku organizaciji poslovnih sajmova

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta