Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 14:50 |

Čović uvjeren u izmjene i dopune Izbornog zakona BiH do početka svibnja 2018.

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 8. siječnja (FENA) - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović u ponedjeljak je u Mostaru izrazio uvjerenje kako će do 7. ili 8. svibnja ove godine doći do izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se mogli raspisati izbori, a koji bi se u našoj zemlji trebali održati prve nedjelje u listopadu ove godine.

- Uvjeren sam da će biti dovoljno mudrosti u BiH da se pitanje Izbornog zakona riješi te da paralelno s njim rješavamo i mnogo drugih stvari koje nismo završili u protekloj godini - kazao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru, upriličenoj u pauzi sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

 Na pitanje što ako prije izbora ne dođe do izmjena Izbornog zakona, Čović kaže kako će do tada iscrpiti sve mogućnosti da se to ipak ne dogodi.  

 Upitan hoće li koalicijski partneri u vlasti Federacije BiH postići dogovor oko zakazivanja sjednica Zastupničkog i Doma naroda Federacije BiH, Čović je izrazio uvjerenje kako će za oko sedam dana o tomu imati odgovor i od stranaka pozicije i opozicije s kojima je razgovarao.

 Na konferenciji, Čović nije htio komentirati proslavu 9. siječnja - Dana Republike Srpske, kazavši kako će se taj dan obilježavati onako kako se u RS-u dogovori izvršna i zakonodavna vlast i oni koji tamo žive.

 Čović je, upitan za komentar kako će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Hrvatskoj lobirati za izmjene Izbornog zakona u BiH, kazao kako je predsjednica RH u službenom posjetu BiH 17. i 18. siječnja, a što će sve do tada ona raditi, istaknuo je kako ne bi nagađao.

 - Moja komunikacija s nositeljima vlasti u Republici Hrvatskoj je redovita i kontinuirana i ono što ja tražim uvijek u toj komunikaciji, kao i komunikaciji sa svim partnerima svijeta, jeste da se BiH omogući da ima legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, da konstitutivnost zaživi sukladno odlukama Ustavnog suda i da se okrene europskoj budućnosti.    

  Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je riječi bilo o analizi rada u 2017., planovima za 2018. godinu te pripremama za predizborne aktivnosti, u Domu HDZ-a BiH održava se sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojoj će također riječi biti o aktivnostima izbornog procesa te koordinaciji unutar HNS-a na nižim razinama vlasti.  

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta